Ingezonden persbericht


Controle van regels in vijf jaar sterk verbeterd

Den Haag, 15 december 2005 - De aandacht voor handhaving van wet- en regelgeving is sinds 1999 sterk toegenomen. Uit onderzoek van het programma Handhaven op Niveau blijkt dat 83 procent van de Nederlandse gemeenten 'veel aandacht' heeft voor handhaving. 63 procent heeft hiervoor een speciaal programma opgezet, vijf jaar geleden deed nog geen enkele gemeente dit. Ook heeft de helft van de gemeenten in kaart gebracht wat het risico is van rampen als gevolg van overtreding van de Nederlandse wet. Deze cijfers komen uit het jaarlijkse monitoringsonderzoek van het programma Handhaven op Niveau.

Het actieprogramma Handhaven op Niveau werd in 2000 door het Ministerie van Justitie ingesteld voor de professionalisering van de handhaving van wet- en regelgeving door onder meer gemeenten, provincies en waterschappen. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de handhaving sindsdien over de hele linie is toegenomen en regels beter worden nageleefd. "Op sommige terreinen - waaronder leerplicht en prostitutiebeleid - werden vijf jaar geleden de regels amper gecontroleerd. Nu wordt 70% van het beleid op deze thema's wel gehandhaafd", aldus voorzitter Rein Welschen van Handhaven op Niveau.

In veel organisaties komt de aandacht voor handhaving uit de organisatie zelf voort. Waren het vijf jaar geleden de rampen in Enschede en Volendam die zorgden voor een toename van de aandacht, nu vraagt men vanuit de eigen organisatie aandacht voor verbetering van handhaving. In tweederde van de gevallen geeft het bestuur nu veel meer prioriteit aan handhaving.

Een belangrijke verbetering is dat meer dan tweederde van de gemeenten een handhavingsprogramma heeft. Dit wil zeggen dat de handhaving centraal wordt aangestuurd van beleid tot uitvoering. Bij de helft van de organisaties is sprake van integrale handhaving. De toegenomen aandacht vertaald zich ook in meer budget en meer mankracht. Bij ruim de 80% van de organisaties werken er nu meer mensen aan zowel het beleid als de uitvoering van de handhaving. Tweederde (68%) heeft speciale handhavingsfunctionarissen, vaak een handhavingsregisseur.

Een andere belangrijke verbetering is dat er veel meer samenwerking is gekomen tussen gemeenten, provincies en waterschappen onderling en met bijvoorbeeld de politie en controlediensten. Uit de vandaag bekend gemaakte Projectmonitor 2005 blijkt dat zij vooral veel meer zijn gaan samenwerken op het gebied van milieu, handhaving van de openbare ruimte en leefbaarheid, brandveiligheid en bouw- en woningtoezicht.