Socialistische Partij

Einde belspelletjes eindelijk in zicht!

15-12-2005 * Vanaf 1 januari aanstaande gaat een speciale code gelden voor zogeheten promotionele kansspelen. De doorsnee belspelletjes vallen hier niet onder, dat zijn "gewone" kanspelen en daar heb je een vergunning op grond van de Wet op de Kansspelen voor nodig. Geen van de omroepen en bedrijven die aan deze miljoenenbusiness vermogens verdienen heeft zo'n vergunning. Dat betekent feitelijk het einde aan de misleidende belspelletjes.

Belspelletjes verboden

Vanaf 1 januari 2006 wordt er dus eindelijk door het OM opgetreden tegen zenders die grote sommen geld verdienen aan het misleiden van kijkers. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft jarenlang gepleit voor een einde aan het belazeren van het publiek met quizzen die achterlijk eenvoudig lijken, maar vrijwel iedereen vele euro's armer achterlaten. "Eindelijk, na 5 jaar gaat er iets gebeuren. Mijn gedram is niet voor niets geweest."

RTL en sinds kort SBS storten dagelijks deze spelletjes over ons uit, tot diep in nacht. Maar ook in programma's als Idols, Big Brother, de TMF-awards en grote loterijshows komen ze voor. U weet wel: een mooie presentatrice vraagt hoeveel één plus één is, en ze verklapt alvast dat het niet drie of vier is, en of u nu wilt nu bellen... Die spelletjes leveren de omroepen en de productiebedrijven als Endemol en Zimoh BV op jaarbasis miljoenen op. "Ze zijn echter niet alleen simpel, maar ook illegaal," zegt De Wit al jaren. "Het zijn kansspelen, en voor kansspelen heb je een vergunning nodig. Die heeft niemand. Jarenlang hebben betrokken bedrijven miljoenen aan deze illegale praktijken verdiend."

Al onder Paars I heeft de SP deze praktijken aan de kaak gesteld, maar de toenmalige staatssecretaris Kalsbeek (PvdA) wilde er niet tegen optreden. Gedoogde ze. De Wit: "Het is te prijzen in minister Donner dat hij wel ingrijpt." Het OM gaat vanaf 1 januari optreden tegen de belspelletjes als men geen kansspelvergunning heeft en er ook geen sprake is van een promotioneel kansspel. Die laatste categorie valt vanaf die datum onder een nieuwe code. Bij promotionele kansspelen gaat het bijvoorbeeld om de bakker om de hoek die een taart verloot als je meedoet aan zijn prijsvraag. Het gaat daar dus om promotie van het een of ander. Welnu, dat is bij belspelletjes niet het geval. Daar promoot men alleen zich zelf, en gaat het gewoon om het geld. Het spreekt voor zich dat de SP de minister en het OM nauwgezet zullen volgen, of ze werkelijk gaan optreden.
Zie ook:
* Het grote bedrog achter de belspelletjes
* Ook belazerd? Een consumentenonderzoek naar tv-inbelspelletjes (.pdf)