Ingezonden persbericht


|15-12-2005                                   |[pic]                            |
|Woonzicht.nl                                 |                                 |
|Meer beweging, meer keuzevrijheid en meer    |                                 |
|service                                      |                                 |
Persbericht

Holland Rijnland, 15 december 2005

Woonzicht.nl: nieuw woonruimtezoeksysteem Holland Rijnland

Meer beweging, meer keuzevrijheid en meer service

Meer beweging op de woningmarkt, meer keuzevrijheid en meer service. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van Woonzicht.nl; het nieuwe zoeksysteem voor huurwoningen en nieuwe sociale koopwoningen van de gemeenten en woningcorporaties in de regio Holland Rijnland. Invoering van woonwaarde, het afschaffen van de passendheidseisen (financieel en woninggrootte) en het opheffen van bindingseisen zijn de middelen om deze doelen te bereiken. Tegelijkertijd beseffen de gemeenten en woningcorporaties dat de schaarste op de woningmarkt pas verdwijnt als er voldoende woningen worden bijgebouwd.

Woonzicht.nl wordt begin april 2006 ingevoerd. Voorafgaand aan de invoering van het nieuwe systeem begint op 1 januari een overgangsperiode van drie maanden. Het Algemeen Bestuur van de regio Holland Rijnland heeft op 14 december 2005 de verordening, die Woonzicht.nl mogelijk maakt, vastgesteld.

Meer keuzevrijheid
Woonzicht.nl biedt woningzoekenden in de regio Holland Rijnland meer keuzevrijheid. Woningzoekenden hoeven niet meer te voldoen aan allerlei eisen. Dat betekent in de praktijk onder andere dat de inkomenseisen vervallen. Bovendien maakt ook de grootte van de woning niet meer uit. Daarnaast mag iedereen van 18 jaar of ouder met een geldige verblijfstitel op woningen reageren. Bij een beperkt aantal woningen geldt nog wel dat een bepaalde groep woningzoekenden voorrang krijgt. Zo worden er woningen gereserveerd voor oudere woningzoekenden en wordt in het eerste jaar 20% van de woningen gereserveerd voor woningzoekenden die nog geen woonwaarde hebben opgebouwd, de 'starters' op de sociale huurwoningenmarkt.

Meer service
Woonzicht.nl biedt meer service aan woningzoekenden. Zo kunnen zij op de website www.woonzicht.nl een zoekopdracht plaatsen waardoor ze via e-mail, sms of brief vanzelf op de hoogte worden gehouden van het aanbod van woningen dat aan hun zoekopdracht voldoet. Op de website staat het gehele woningaanbod in Holland Rijnland. Wie zelf niet over een computer beschikt, kan gebruik maken van een computer bij de deelnemende woningcorporaties of telefonisch contact opnemen met een woningcorporatie.

Doorstroming door woonwaarde
Een nieuw instrument om de verhuisbewegingen op de woningmarkt te vergroten is 'woonwaarde': de populariteit van een woning uitgedrukt in tijd. Samen met de inschrijfduur (de tijd dat een woningzoekende staat ingeschreven bij Woonzicht.nl.) bepaalt woonwaarde de inschrijfwaarde die een woningzoekende heeft. Met de invoering van woonwaarde komt er beweging op de woningmarkt. Eenmaal verhuist begint een woningzoekende dankzij de woonwaarde niet bij 'nul' als hij door wil verhuizen. Dankzij woonwaarde kan de woningzoekende sneller een volgende stap maken in zijn wooncarrière. In de komende maanden wordt van elke huurwoning van de deelnemende woningcorporaties de woonwaarde berekend. Begin april 2006 zijn de woonwaarden van al deze huurwoningen berekend. Met de invoering van Woonzicht.nl vervallen dus de begrippen inschrijftijd en woonduur per april 2006. Deze worden vervangen door inschrijfwaarde, een optelsom van inschrijfduur en woonwaarde.

Woonwaarde onderzocht
Omdat woonwaarde een instrument is dat nog nergens anders is toegepast, heeft onderzoeksbureau voor de volkshuisvesting RIGO de mogelijke effecten ervan onderzocht. Dit onderzoek heeft een aantal conclusies opgeleverd. Zo blijken in het nieuwe systeem de kansen van starters niet te veranderen ten opzichte van de huidige systemen. De woningen waarvoor zij in aanmerking komen zijn wél eenvoudig. Woonwaarde zorgt er volgens het RIGO voor dat mensen als ze eenmaal een woning hebben makkelijker kunnen verhuizen. Hierdoor kan een starter door meerdere verhuisbewegingen (sneller) 'opklimmen' in de woningmarkt. Bovendien betekent de eerder genoemde keuzevrijheid dat woningzoekenden sneller de gewenste woning vinden.

Overgangsregeling
Vanaf april 2006 bieden de deelnemende woningcorporaties hun woningen aan binnen een nieuw systeem met nieuwe spelregels; Woonzicht.nl. Omdat de spelregels veranderen is er een overgangsregeling. Dit betekent dat huidige rechten (woonduur / inschrijftijd / leeftijd) worden omgerekend naar nieuwe rechten: inschrijfwaarde. Woningzoekenden kunnen gebruik maken van deze overgangsregeling als zij zich vóór april 2006 inschrijven bij Woonzicht.nl.

Vanaf januari en vóór april moeten alle woningzoekenden in de regio die gebruik willen maken van de overgangsregeling zich opnieuw inschrijven. Dit geldt ook voor alle woningzoekenden die al ingeschreven staan bij de huidige systemen. Op deze manier kan van alle ingeschreven woningzoekenden de nieuwe inschrijfwaarde worden berekend. Vanaf april 2006 kan iedereen op woningen reageren met zijn of haar inschrijfwaarde. Om de kansen voor mensen van 60 jaar en ouder te waarborgen geldt er voor deze groep een speciale regeling. De overgangsperiode wordt tevens gebruikt voor intensieve voorlichting aan woningzoekenden. De inschrijfwaarde die wordt toegekend is vanaf april te zien op www.woonzicht.nl. Iedereen die zich inschrijft tussen januari en april krijgt begin april een brief toegestuurd met daarin zijn of haar inschrijfwaarde.

Huidige huurders

Dit zijn woningzoekenden die al een woning huren van één van de deelnemende woningcorporaties. Als zij zich vóór april inschrijven bij Woonzicht.nl, geldt voor hen dat hun woonduur omgerekend wordt naar inschrijfduur. Bij een woonduur van 7 jaar of minder wordt voor elk jaar dat de huurder in zijn woning woont 1 jaar inschrijfduur gerekend. Woont een huurder langer dan 7 jaar in zijn of haar woning, dan worden de jaren boven de 7 gedeeld door vier. Naast inschrijfduur krijgen deze woningzoekenden woonwaarde toegekend, uitgedrukt in tijd.

Mensen met een koop- of particuliere huurwoning
Mensen met een koopwoning of een particuliere huurwoning in de regio Holland Rijnland kunnen tijdens de overgangsperiode hun woonduur omzetten in inschrijfduur. Dit wordt op dezelfde wijze gedaan als voor huidige huurders. Dit kan alleen als zij zich inschrijven tijdens de overgangsperiode, dus vóór april 2006. Zij krijgen geen woonwaarde toegekend voor hun huidige woning.

Niet-huurders
Hoewel het onderzoek van RIGO uitwijst dat Woonzicht.nl voor een betere doorstroming zorgt, is er extra aandacht voor woningzoekenden die nog niet bij één van de woningcorporaties in de regio huren. Deze 'starters' krijgen op basis van hun leeftijd een inschrijfduur toegekend. Tussen de 18 en 25 jaar krijgt de starter voor elke levensjaar één jaar inschrijfduur. Aan starters boven 25 jaar wordt voor iedere dag boven de leeftijd van 25 jaar extra inschrijfduur toegekend van een dag gedeeld door vier, uitgedrukt in afgeronde, hele dagen. Iemand kan maximaal 12 jaar inschrijfduur toegekend krijgen. Starters laten geen woning achter en krijgen dus geen woonwaarde. Om de kansen van starters bij de introductie van Woonzicht.nl te waarborgen wordt bij aanvang van het systeem 20 % van de vrijgekomen woningen gereserveerd voor deze groep. De regeling heeft een tijdelijk karakter.

Woningzoekenden van 60 jaar en ouder
Voor de groep 60-plussers komt er een extra overgangsregeling, zodat ook zij kunnen doorstromen naar een geschikte (senioren) woning. Voor hen geldt dat hun huidige woonwaarde en de berekende inschrijfwaarde wordt vergeleken. De hoogste van beide nemen zij mee naar Woonzicht.nl als inschrijfwaarde.

Urgentie
Personen die nu een urgentie is verleend behouden deze zolang de urgentie geldig is (in totaal 6 maanden). Vanaf 1 januari gelden de nieuwe urgentiecriteria voor het aanvragen van een urgentieverlening. Meer informatie

De regio Holland Rijnland en de deelnemende gemeenten en corporaties De voormalige Leidse Regio en Duin & Bollenstreek zijn samengegaan in de regio Holland Rijnland. Medio 2004 hebben de woningcorporaties en gemeenten in deze nieuwe regio besloten om te komen tot één regionale woningmarkt. In totaal werken 16 woningcorporaties en 16 gemeenten (per 1 januari 2006 wegens gemeentelijke herindelingen 12 gemeenten) samen. Vanaf april 2006 worden alle woningen in het bezit van woningcorporaties in Holland Rijnland op dezelfde manier onder woningzoekenden verdeeld. De huidige woonruimtezoeksystemen van de voormalige Leidse Regio en Duin & Bollenstreek vervallen daarmee per april 2006. Het nieuwe woonruimtezoeksysteem heet Woonzicht.nl. Aan Woonzicht.nl nemen de volgende woningcorporaties deel: Woningstichting PAGO, SpiritWonen, Woonstichting KBV, De Sleutels van Zijl en Vliet, Portaal, Woningstichting Ons Doel, Algemene Woningstichting Leiderdorp, Trias Woondiensten, Noordwijkse Woningstichting, Woningstichting St. Antonius van Padua, Woningstichting Buitenlust, Woningbouwvereniging Alkemade, Woonstichting Vooruitgang, Woningstichting Warmunda, Woonzorg Nederland en Woningstichting Willibrord

Contactpersonen

Regio Holland Rijnland:
Dhr. Victor Klein
E-mail: v.klein@hollandrijnland.net

Woonzicht.nl:
Erik Olijerhoek
E-mail: e.olijerhoek@onsdoel.nl

Informatie op websites

Bezoek de tijdelijke informatiepagina's op:
www.duinenbollen.nl
www.huis-aan-bod.nl

Kijk vanaf 1 januari ook op:
www.woonzicht.nl

Verordening en Convenant

Per 21 december 2005 vindt u de volledige huisvestingsverordening en convenant op de website van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland: http://www.hollandrijnland.net/Woonruimteverdeling/Woonruimteverdeling_Holland_Rijnland

Veelgestelde vragen


1. Waarom komt er een nieuw woonruimtezoeksysteem? De voormalige Leidse Regio en Duin & Bollenstreek zijn samengegaan in de regio Holland Rijnland. Medio 2004 hebben de woningcorporaties en gemeenten in deze nieuwe regio besloten om te komen tot één regionale woningmarkt. In totaal werken 16 woningcorporaties en 16 gemeenten samen. Vanaf april 2006 worden alle woningen in het bezit van de deelnemende woningcorporaties op dezelfde manier onder woningzoekenden verdeeld. De huidige woonruimtezoeksystemen van de voormalige Leidse Regio en Duin en Bollenstreek vervallen daarmee per april 2006. Het nieuwe woonruimtezoeksysteem heet Woonzicht.nl.


2. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Woonzicht.nl? Belangrijke kenmerken van Woonzicht.nl zijn de invoering van inschrijfwaarde (inschrijfduur plus woonwaarde) ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt, de extra service aan de klant en de inzichtelijkheid van het systeem. Woonzicht.nl streeft naar zo min mogelijk regels en een zo groot mogelijke keuzevrijheid voor de klant.


3. Uit welke gemeenten bestaat de regio Holland Rijnland? De regio Holland Rijnland wordt gevormd door de gemeenten: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude. NB: Vanaf 1-1-2006 gaan de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg samen in de gemeente Katwijk en gaan de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond samen in de gemeente Teylingen.


4. Welke woningcorporaties nemen deel aan Woonzicht.nl? De volgende woningcorporaties binnen de regio Holland Rijnland nemen deel aan Woonzicht.nl:
- Woningstichting PAGO, Hillegom

- SpiritWonen, Katwijk

- Woonstichting KBV, Katwijk

- De Sleutels van Zijl en Vliet, Leiden

- Portaal, Leiden

- Woningstichting Ons Doel, Leiden

- Algemene Woningstichting Leiderdorp, Leiderdorp
- Trias Woondiensten, Lisse & Teylingen

- Noordwijkse Woningstichting, Noordwijk

- Woningstichting St. Antonius van Padua, Noordwijkerhout
- Woningstichting Buitenlust, Oegstgeest

- Woningbouwvereniging Alkemade, Roelofarendsveen
- Woonstichting Vooruitgang, Teylingen

- Woningstichting Warmunda, Teylingen

- Woonzorg Nederland, Voorschoten

- Woningstichting Willibrord, Zoeterwoude

Alle woningcorporaties die deelnemen aan Woonzicht.nl hanteren dezelfde regels en criteria vanaf april 2006.


5. Welke voordelen biedt Woonzicht.nl?
Woonzicht.nl vergroot de keuzevrijheid van de klant door middel van eenvoudige regels, biedt extra service aan woningzoekenden en stimuleert de doorstroming op de woningmarkt. Meer keuzevrijheid voor de klant door minder regels: Woningzoekenden hoeven niet meer te voldoen aan allerlei inkomenseisen en mogen op woningen van elke grootte reageren. Daarnaast mag iedereen van 18 jaar of ouder met geldige verblijfstitel van binnen en buiten de regio Holland Rijnland op woningen reageren. Extra service voor de klant:
Woningzoekenden kunnen een zoekopdracht plaatsen waardoor ze via e-mail, sms of brief op de hoogte worden gehouden van het woningaanbod dat aan hun zoekopdracht voldoen. Op de website www.woonzicht.nl kunnen woningzoekenden in hun persoonlijk dossier alle persoonlijke gegevens teruglezen. Bijvoorbeeld hoe hoog hun inschrijfwaarde is, hoe vaak ze al hebben gereageerd op een woning en op welke plaats ze zijn geëindigd bij reactie op een woning. Doorstroming op de woningmarkt:
Door meer keuzevrijheid, waardoor woningzoekenden in aanmerking komen voor een breder woningaanbod. Door de invoering van woonwaarde, waardoor verhuizen van de ene naar de andere woning makkelijker wordt. Tegelijkertijd beseffen de gemeenten en woningcorporaties dat de schaarste op de woningmarkt pas verdwijnt als er voldoende woningen worden bijgebouwd.


6. Waar presenteert Woonzicht.nl het woningaanbod? Op de website www.woonzicht.nl staat het volledige woningaanbod van de woningcorporaties. Daarnaast kan het woningaanbod bij de deelnemende woningcorporaties worden bekeken. Voor woningzoekenden die geen beschikking hebben over Internet zijn er een aantal mogelijkheden om het woningaanbod te bekijken:
- Door het plaatsen van een zoekopdracht worden zij per brief of sms op de hoogte gehouden van het aanbod dat vrijkomt binnen hun wensen.
- Bij één van de woningcorporaties, eventueel geholpen door een baliemedewerker.


7. Wat is een zoekopdracht en wat heeft de klant eraan? De zoekopdracht is een extra service voor de klant. Heeft de klant een zoekopdracht geplaatst bij Woonzicht.nl, dan krijgt hij of zij een vooraankondiging wanneer er woningen worden aangeboden die aan zijn of haar wensen voldoen. Deze vooraankondiging kan de klant naar keuze per e-mail, sms of per brief ontvangen. Het e-mail bericht is gratis, voor een sms-bericht en de brief wordt een vergoeding gevraagd. Een printje van het aanbod binnen de zoekopdracht kan de klant ook ontvangen bij één van de woningcorporaties. Vervolgens reageert de klant als hij of zij (één van) de woning(en) ook echt wil hebben. Op deze manier hoeft de klant niet zelf het volledige woningaanbod dagelijks in de gaten te houden. Woonzicht.nl zoekt met de klant mee. Dat is wel zo makkelijk!


8. Hoe kunnen klanten op het woningaanbod reageren? Om te kunnen reageren op een woning moet de klant eerst ingeschreven staan bij Woonzicht.nl. Inschrijven kan op de website www.woonzicht.nl of bij één van de deelnemende woningcorporaties. Staat een klant ingeschreven, dan kan hij of zij direct reageren op het woningaanbod. Dit doet de klant door een reactie te plaatsen op www.woonzicht.nl. Woningzoekende zonder Internet kunnen terecht bij de woningcorporaties.


9. Hoeveel kost een inschrijving?
De eerste keer dat een klant zich inschrijft betaalt hij of zij E 25,-. Daarna moet de klant zijn inschrijving jaarlijks verlengen, tegen een vergoeding van E 5,-. Tijdens de overgangsperiode tussen januari en april 2006 kan iedereen zich voor een gereduceerd tarief van E 5,- inschrijven.


10. Wie moeten zich inschrijven bij Woonzicht.nl? Iedereen die op het woningaanbod wil reageren, moet zich inschrijven. Vanaf 1 januari en vóór april 2006 kan iedereen zich inschrijven tegen een gereduceerd tarief van E 5, -. Iedereen die zich tijdens deze periode inschrijft kan gebruik maken van de overgangsregeling. Schrijft men zich in na maart 2006, dan betaalt men het normale tarief en maakt men geen gebruik van de overgangsregeling. Woningzoekenden die nu staan ingeschreven bij Huis-aan-Bod (voormalig Leidse regio) of reageren op woningen in de voormalige Duin & Bollenstreek moeten zich ook inschrijven.


11. Op welke woningen kan de klant reageren?
De klant kan in principe op elke woning reageren die hij of zij interessant vindt, maar mag maximaal op 3 woningen tegelijkertijd reageren. De reactietermijn sluit altijd op woensdagmiddag om 12.00 uur. Er gelden geen passendheidseisen meer. Dus ongeacht de hoogte van het inkomen of de grootte van het huishouden, kan de klant reageren op het woningaanbod. Daarnaast wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen doorstromers, starters en vestigers. Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland mag wonen, kan reageren. De keuze is aan de klant om te bepalen waar de nieuwe woning staat, hoeveel kamers deze heeft of wat de huurprijs is. Woonzicht.nl vindt het wel belangrijk dat klanten goed bedenken of de huurprijs met hun inkomen betaalbaar is en zo niet of de klant in aanmerking komt voor huurtoeslag. Informatie hierover is verkrijgbaar bij de deelnemende woningcorporaties en op de website. Bij een beperkt aantal woningen geldt nog wel dat een bepaalde groep woningzoekenden voorrang krijgt. Zo zijn er woningen die bijzonder geschikt zijn voor oudere woningzoekenden, die met voorrang worden toegewezen aan 65-plussers. Ook zullen er het eerste jaar nog woningen zijn waarbij in de advertentie staat dat starters voorrang krijgen. Voorrang betekent dus niet dat andere woningzoekende geen kans maken op zo'n woning, maar dat men lager op de kandidatenlijst eindigt.


12. Wie krijgt de woning als eerste aangeboden? Reageren meer woningzoekende op dezelfde woning? De woningzoekende met de hoogste inschrijfwaarde krijgt de woning. Overigens gaan urgent woningzoekenden altijd voor. Op www.woonzicht.nl kunnen klanten bekijken hoe hoog de inschrijfwaarde was van diegene aan wie de woning uiteindelijk is verhuurd. Ook kan de klant, wanneer hij of zij inlogt met een persoonlijke code, zien op welke plaats hij of zij zelf is geëindigd.


13. Wat is inschrijfwaarde?
Inschrijfwaarde bestaat uit de optelsom van inschrijfduur en woonwaarde. Inschrijfduur is de periode dat de woningzoekende staat ingeschreven bij Woonzicht.nl. Woningzoekenden die al een woning huren van één van de woningcorporaties krijgen naast inschrijfduur ook een woonwaarde toegekend. De woonwaarde geeft aan hoe populair hun woning is, uitgedrukt in tijd. Verhuist een woningzoekende naar een nieuwe woning, dan verliest hij niet meer al zijn rechten. Hij kan tenslotte direct reageren op het woningaanbod met de woonwaarde van de nieuwe woning. Hierdoor wordt verhuizen gemakkelijker en de doorstroming op de woningmarkt gestimuleerd.

Woningzoekenden die zich hebben ingeschreven bij Woonzicht.nl kunnen per april 2006 op www.woonzicht.nl opzoeken wat hun inschrijfwaarde is en hoe deze is berekend. Huurders die zich niet inschrijven kunnen op www.woonzicht.nl opzoeken welke woonwaarde hun woning heeft.


14. Wat gebeurt er met de huidige rechten van woningzoekenden? Als klanten er voor zorgen dat zij zich tussen 1 januari en vóór april 2006 opnieuw inschrijven, worden hun huidige rechten (woonduur/inschrijftijd/leeftijd) omgerekend naar hun nieuwe rechten. Zij maken dan gebruik van de overgangsregeling. De overgangsregeling geldt alleen voor klanten die zich vóór april hebben ingeschreven bij Woonzicht.nl.


15. Maken klanten binnen Woonzicht.nl meer kans op een woning? Woonzicht.nl heeft als doel de doorstroming op de woningmarkt te vergroten. Daarnaast is als doel gesteld om meer keuzevrijheid en service te bieden aan de klant. Dit gebeurt onder andere door het afschaffen van de passendheidseisen (inkomenseisen en woninggrootte) en het opheffen van bindingseisen. Woonzicht.nl verwacht dat de doorstroming sneller en makkelijker verloopt, waardoor meer woningen onderaan de verhuisketen vrij komen. Echter, er kan niet met zekerheid worden gezegd dat de kansen op een (gewenste) woning groter zijn. Uiteindelijk blijven er, welk systeem we ook kiezen, evenveel woningen en evenveel woningzoekenden. De keuzevrijheid van de klant wordt in ieder geval een stuk groter.


16. Geldt er een urgentieregeling binnen Woonzicht.nl? Mensen die in een noodsituatie verkeren en zo spoedig mogelijk aan huisvesting geholpen moeten worden, kunnen ook binnen Woonzicht.nl in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. Deze urgentieverklaring moet worden aangevraagd bij één van de deelnemende woningcorporaties. De urgentiecriteria binnen Woonzicht.nl zijn strenger dan de huidige urgentiecriteria. Informatie hierover kunt u vinden op www.woonzicht.nl of kunt u krijgen bij één van de woningcorporaties. Klanten die nu al een urgentieverlening hebben, houden deze urgentie ook in Woonzicht.nl. Zij hoeven zich niet opnieuw in te schrijven, hun urgentie en inschrijving wordt automatisch omgezet naar Woonzicht.nl.


17. Wanneer start de informatiecampagne?
Tussen eind december en april 2006 worden klanten zo goed mogelijk geïnformeerd over Woonzicht.nl. De nieuwe spelregels worden uitgelegd, de overgangsregeling wordt toegelicht en klanten worden gevraagd om zich in te schrijven. Hiervoor worden verschillende media ingezet. Uiteraard informeert Woonzicht.nl ook na april haar klanten. Alle ingeschreven woningzoekenden uit de Leidse regio en reagerende woningzoekende in de Duin en Bollenstreek ontvangen begin januari een brief met informatie over Woonzicht.nl. Vanaf 1 januari staat alle informatie ook op de website www.woonzicht.nl.


---- --