Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 12 december 2005

Dieuwertje Blok in Indonesië met Memisa
Uitzending bij Tros op donderdag 15 december as

Namens Memisa is Dieuwertje Blok op bezoek geweest bij gezondheidsprojecten op het Indonesische eilland Kalimantan. Daar helpt Memisa de lokale organisatie Yayasan Pelayanan Kasih (YPK) om een ziekenhuis en mobiele klinieken op te zetten. De zorg voor moeders en kinderen staat centraal in deze klinieken. Dieuwertje Blok, zelf moeder, sprak met de moeders en hun artsen en zag wat Memisa's slogan 'gezondheid samen delen' in de praktijk inhoudt.

"Wat me het meest bij is gebleven zijn de kinderen daar. We zagen een jongetje van drie dagen oud dat vanwege ademhalingsproblemen met grote spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Dit jongetje blijft me heel erg bij. Een aantal jaar eerder, toen de basisgezondheidszorg nog niet op orde was, had dit kindje het niet overleefd. Nu gelukkig wel!."

Dat Memisa zich richt op Indonesië is niet verwonderlijk: het land kampt met de hoogste sterfte onder zwangere vrouwen in Zuid-Oost Azië. Ieder uur overlijdt een Indonesische vrouw tijdens de bevalling van haar kind. Per 100.000 zwangere vrouwen overlijden er meer dan driehonderd aan complicaties tijdens de bevalling. Vaak gebeurt dit omdat de vrouwen en kinderen nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg. Gelukkig zijn er organisaties die zich het lot van deze vrouwen en kinderen aantrekken. Zo zet ontwikkelingsorganisatie Memisa zich al 80 jaar in voor structurele gezondheidszorg onder het motto 'gezondheid samen delen'. Samen met lokale partners zet Memisa de gezondheidszorg op poten en vertrekt als het niet meer nodig is.

We volgden Dieuwertje op haar reis naar Kalimantan. Haar belevenissen en ervaringen kunt u zien op

donderdag 15 december om 16.58 uur bij de TROS op TV 2.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht