Ingezonden persbericht

Downkinderen met voedingsproblemen eerder behandelen met logopedie

WOERDEN, 20051215 -- Tachtig procent van de kinderen met het syndroom van Down hebben mondmotorische problemen waardoor eten en drinken moeilijk is. Door het oefenen van de tong- en lipspieren met een logopedist kunnen deze problemen verminderen. Logopedisten zullen daarom eerder bij de oorzaken van voedingsproblemen ingeschakeld moeten worden. Dit staat in het artikel Downsyndroom en slikken in het vakblad Logopedie en Foniatrie, dat gewijd is aan kinderen met Downsyndroom.


Er zijn verschillende oorzaken voor de voedingsproblemen bij kinderen met Downsyndroom. Zo hebben deze kinderen meer kans op een aangeboren slokdarmafwijking die operatief te verhelpen is. Het slikken laat daarna vaak te wensen over wat bij deze kinderen kan leiden tot (gedragsmatige)problemen met voeding. Slikvideo's helpen dan om de problemen in kaart te brengen. Hebben kinderen last van reflux (terugkomen van maagzuur in de keel) dan ondervinden zij vaak ook voedingsproblemen. Diagnostiek en behandeling van slokdarmproblemen door een kinder-gastro-enteroloog is daarbij onmisbaar.

De voedingsproblemen hebben niet alleen te maken met het feit dat de tong niet past in de mondholte. Kinderen met Down hebben vaak ook een afwijkend kauwpatroon omdat hun tong meer voor-achterwaarts beweegt dan links-rechts. Ook zijn hun wang-en lipspieren slapper.
Door slappere spieren (hypotonie) is het voor deze kinderen soms moeilijk om tijdens het slikken de lucht- of de neusweg af te sluiten. Voedsel of vocht komt dan terug door de neus of loopt de luchtpijp in. Dit kan tot longontsteking leiden.
Het kauwen kan bovendien beïnvloed worden door ontstoken en geïrriteerd tandvlees. Als tandartsen en logopedisten nauw samenwerken is een tijdige signalering en behandeling mogelijk.

Uit onderzoek blijkt dat voedingsproblemen bij kinderen met Downsyndroom het beste aangepakt kunnen worden door multidisciplinair diagnostiek. De behandeling van het slikproces gebeurt liefst door een slikteam van kinderradioloog, neuroloog, KNO-arts, kindergastro-enteroloog en logopedist. Voor een optimale behandeling zal eerst een multidisciplinair team van kinderarts, diëtist, logopedist, fysiotherapeut en psycholoog het voedingsproces in kaart moeten brengen. Gezien de hoeveelheid problemen is een goede multidisciplinaire begeleiding van kinderen met het Downsyndroom geen overbodige luxe. Vroege interventies door een logopedist zijn belangrijk; deze kan binnen de multidisciplinaire keten tevens de signalerende en coördinerende rol vervullen.




Ingezonden persbericht