Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Opschudding over uitspraken Iraanse president

Uitzenddatum: Do. 15 december 2005, 20.30u
Verslaggeving: Erwin Hoffmann



De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de holocaust, de vernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog, gisteren een âmytheâ genoemd. Zijn opmerking heeft wereldwijd opschudding veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat het ultraconservatieve staatshoofd omstreden uitspraken doet. Netwerk spreekt erover met arabist Leo
Kwarten.

'Verhaal verzonnen'
Ahmadinejad vindt dat de joodse staat maar moet worden verplaatst naar Europa of Noord-Amerika. In een toespraak die rechtstreeks op de Iraanse televisie werd getoond zei de president: âZe hebben een verhaal verzonnen onder de naam 'Slachting van de Joden' en ze hebben dat boven God, religie en de profeten zelf geplaatst.â

Toorn
Sinds de Iraanse president in augustus aantrad, heeft hij al een paar keer de toorn van de internationale gemeenschap over zich afgeroepen. In oktober zei Ahmadinejad dat Israël een tumor was die âvan de kaart geveegd moet wordenâ.

Joodse staat
Eerder deze maand opperde hij dat Oostenrijk of Duitsland maar een joodse staat op hun grondgebied moesten vestigen als deze landen zich verantwoordelijk voelen voor genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ahmadinejad had al eerder twijfels geuit over de holocaust. Zijn opmerkingen van gisteren zijn tot nu toe echter het meest uitgesproken.

Op het matje
Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de uitspraken van de Iraanse president. Begin november moest de Iraanse ambassadeur ook al verantwoording afleggen aan Bot over uitspraken van Ahmadinejad toen hij verklaarde dat Israël van de kaart geveegd moest worden.

Verboden
Duitsland wil het Iraanse staatshoofd mogelijk niet meer toelaten in het land. Het ontkennen van de holocaust is in Duitsland verboden.

Consequenties
De opmerkingen van Ahmadinejad kunnen consequenties hebben voor hervatting van de besprekingen over het controversiële nucleaire programma van Iran.