Gemeente Bloemendaal

Gemeente Bloemendaal scoort met nieuwe website

Als eerste gemeente van Nederland heeft Bloemendaal haar website volledig in eigen beheer omgezet naar het 'open source'-systeem Typo3. Opmerkelijk is dat de gemeente Bloemendaal met deze nieuwe site gestegen is naar de 19e plaats van de overheidsranglijst van gemeentelijke websites.

Met de website is Bloemendaal technisch voorbereid op de toenemende digitale dienstverlening en op koppelingen met andere informatiesystemen. Ook voldoet de site aan de nieuwste eisen van binnenlandse zaken: met een 19e plek op de ranglijst van bijna 500 gemeentesites scoort Bloemendaal zelfs heel goed.

Waarom 'open source' en waarom Typo3?
Bij het gebruik van een open source-pakket kan men vrij beschikken over de software, men spaart dus de licentiekosten uit. Nieuwe versies en toepassingen zijn gratis te downloaden en voor onderhoud en ondersteuning is men niet gebonden aan één leverancier. Ook kan men terugvallen op de wereldwijde internet-gemeenschap.
Door deze voordelen wordt het gebruik van open source door de overheid ondersteund, het pakket Typo3 staat hierbij op de voorkeurslijst van geschikt bevonden systemen. Het is een gebruikersvriendelijk systeem dat speciaal ontwikkeld is voor het decentraal bijhouden van grote websites.

Samenwerkingsverband gemeenten
Gemeenten kiezen daarom in toenemende mate voor Typo3. De implementatie van de software zelf vereist echter wel de nodige kennis. Bloemendaal werkt daarom nauw samen met een viertal IJmond-gemeenten: Uitgeest, dat Typo3 al heeft laten installeren en Heemskerk, Velsen en Beverwijk, die de conversie aan het voorbereiden zijn.

Zie ook:
www.bloemendaal.nl,
www.advies.overheid.nl/continu/gemeente/ (gemeenteranglijst), http://Typo3.bloemendaal.nl/ (forum Bloemendaal),
http://Typo3.org/ (internationaal),
www.ososs.nl (open source)

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Iris Stubbendiek, webmaster gemeente Bloemendaal (tel. 023-5225 564 / 06-2151 1606, email: i.stubbendiek@bloemendaal.nl) of Peter Oud, afd. Automatisering Gemeente Bloemendaal (tel. 023-5225 622, email p.oud@bloemendaal.nl)