Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Stadsdeel De Baarsjes

Uitnodiging 21 december

Contractfeest Van Speijkstraat

De feestelijke ondertekening van het straatcontract waarin bewoners het gedrag op straat, het toezicht daarop en de sancties zelf regelen, begint op 21 december om 19 uur. De buurtjongens hebben op CD een rap gemaakt over de gedragsregels. Ook beschilderen zij terplekke die avond stoeptegels. Na de ondertekening begint de feestavond om 20.30 uur. Bijna een half jaar is gewerkt aan een doorleefd contract waar bewoners, buurtjongens en ouders mee uit de voeten kunnen, met medewerking van het stadsdeel, de buurtregisseur, jongerenwerk en opbouwwerk.

Informatie: Rinze van Opstal, 06-12991741

Uitnodiging 16 en 17 december

Kunstkoopavond De Witte Ruijter

Twintig galeries, ateliers en kunstetalages in de Witte de Withstraat en aan de Admiraal de Ruijterweg zijn op vrijdag 16 december geopend van 12 tot 20 uur, met beeldende kunst, design, mode, film, fotografie en video. Op zaterdag 17 december zijn zij geopend tot 17 uur.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging 20 december

Pakkerd voor mevrouw Lioni en drie andere vuilvrijwilligers

De Baarsjes heeft vier vrijwilligers genomineerd die zich bekommeren om zwerfafval. De Stichting Nederland Schoon noemt ze ZwerfAfvalPakkers (ZAPs). Mevrouw Lioni is één van de vier bewoners in De Baarsjes die een ZAP-speldje krijgen. De anderen zijn mevrouw Theunissen en de heren Smit en Vinke. Zij krijgen dit op 20 december om 11.00 uur van stadsdeelwethouder Arco Verburg, die hen ook de oorkondes uitreikt. Locatie: de trouwzaal van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.

Informatie: Manuel Monkau, 06- 22 55 55 47

Juridische vervolging klacht moslimdiscriminatie kansrijk

De uitspraak 'Mannen die hun vrouw in een burka laten lopen, zijn een smet op de mensheid' is kansrijk voor vervolging, meent het meldpunt Moslimdiscriminatie aan het Mercatorplein. En dat geldt ook voor '... tegenwoordig is pedofilie bij de wet verboden en is er geen gegronde reden om meisjes op zo'n jonge leeftijd al met de last van een hoofddoek op te zadelen'. De uitspraken komen van de (intussen ex-)voorzitter van Stichting Inspraakorgaan Zuid-Europese Gemeenschappen (ZEG). Het meldpunt baseert zich op juridisch onderzoek, uitgevoerd na een klacht van Milli Görüs. De moskeekoepel kan bij de burgerlijk rechter een verbod op herhaling eisen, een rectificatie, een 'verklaring voor recht' of een andere passende schadevergoeding, vanwege een onrechtmatige daad (Burgerlijk wetboek, artikel 6:162). Strafrechtelijk vervolgen kan ook, wegens discriminerende belediging, verspreiding van discriminerende uitlatingen en eenvoudige belediging (Wetboek van strafrecht, artikelen 137c, 137e en 266/lid 1). Sinds de opening van het locale meldpunt in oktober zijn vijftien klachten gemeld. Het meldpunt hoort bij het Contract met de Samenleving, waarin is afgesproken dat stadsdeel en moskeeën gezamenlijk de vrije meningsuiting verdedigen en discriminatie en extremisme bestrijden.

Informatie: Wim de Graaf 020 - 5892 512 / 06 - 123 79 510

Parkeervergunning simpeler verkrijgbaar, zonder uitreksel bevolkingsregister

Wie een parkeervergunning of kentekenwijziging aanvraagt, kan vanaf 1 februari op het Mercatorplein bij parkeerbedrijf PCH zijn woonadres aantonen via een giroafschrift of bankafschrift. Een uitreksel van het bevolkingsregister hoeft niet meer, elf euro leges betalen ook niet en bovendien hoeven aanvragers niet meer naar de balie in het stadsdeelkantoor. Wat wél moet: het giro- of bankafschrift mag niet ouder zijn zes weken en het legitimatiebewijs met zo nodig de lease-vergunning en originele parkeervergunning graag meenemen naar PCH. Op het Mercatorplein wijzigt het parkeerbedrijf PCH de kentekenwijziging ter plekke, voor de parkeervergunning komt de bewoner op de wachtlijst. Achteraf checkt het stadsdeel of de aanvrager volgens de gemeentelijke gegevens inderdaad in De Baarsjes woont. De ervaring leert dat maandelijks vijftig parkeervergunningen worden aangevraagd en driehonderd kentekenwijzigingen.

Informatie: Manuel Monkau, 06- 22 55 55 47

Parkeren in bewaakt Mercatorpark voor wie op wachtlijst staat

Circa tweehonderd bewoners die het eerst op de wachtlijst kwamen voor een parkeervergunning, krijgen per brief de uitnodiging om hun auto te parkeren in het Mercatorpark nabij de ringweg. De bewoners die hiervan gebruik maken, behouden hun plaats op de wachtlijst. Vanaf 1 januari wordt het Mercatorpark bewaakt door een beveiligingsbedrijf, 's avonds en 's nachts nadat de werknemers de naburige bedrijven verlaten hebben. Afgesproken is dat in de loop van het jaar bij het beveiligingsbedrijf ook stagiairs komen werken van het naburige Regionaal Opleidingscentrum ROC-ASA, waar jongeren een opleiding krijgen tot professionele beveiliger. Tegen die tijd doen ook de bedrijven uit de buurt mee met de inhuur van toezicht. De Baarsjes besteedt dertigduizend euro per jaar aan de beveiliging van het Mercatorpark. Het Mercatorpark wordt levendiger als in 2006 het Mercatorzwembad en Kentucky Fried Chicken geopend worden, verwacht De Baarsjes.

Informatie: Manuel Monkau, 06- 22 55 55 47

Vijftig duizend euro voor Witte Lijn dwars door De Baarsjes

Kunstcentrum Meneer de Wit krijgt vijftig duizend euro voor de kunstmanifestatie in juni 2006 tijdens Juni Kunstmaand. Samen met bewoners, scholen, clubs en ondernemer maakt Meneer de Wit dwars door De Baarsjes De Witte Lijn van de Witte de Withstraat naar het Mercatorplein, over daken, langs gevels, over het water en door de straat. De Witte Lijn bestaat uit witte voorwerpen, zoals witte bloemen op de vensterbank, witte rook, witte line-dancing, witte bootjes, witte huisdeuren, witte meel in de bakkerij, witte jassen aan de kapstok in het buurthuis en witte auto's. Scholen, clubs, ondernemers en bewoners krijgen de uitnodiging om mee te doen. In het kunstcentrum komt een informatiepunt en op het Mercatorplein komt ondermeer een eetlijn, loungelijn en danslijn. Het voorstel van Meneer de Wit is gekozen uit dertien Amsterdamse voorstellen.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Inspraak voor fusie tussen projecten voor kunstenaars en ondernemers

De Baarsjes polst kunstenaars, ondernemers en galeriehouders over de kansen voor een fusie tussen het kunstproject De Witte Ruijter en het ondernemersproject Chassé. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst op 16 januari. Combinatie is een goede zaak, vindt het stadsdeel; zowel kunstenaars als ambachtelijk ondernemers zijn gebaat bij goed opgeknapte panden, aantrekkelijke etalages, de komst van nieuwe bedrijvigheid en het vertrek van zaken die niet floreren. Tijdens de bijeenkomst kunnen ondernemers op tafel leggen hoe de Chassébuurt aantrekkelijker wordt voor galeries, winkeliers en bezoekers en wat zij van het stadsdeel ter realisatie nodig hebben.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging 12 januari

Nieuwjaarsreceptie

Thema van de nieuwjaarsreceptie op 12 januari vanaf 17 uur in het stadsdeelkantoor is "creatief en ambachtelijk ondernemen"; in aanwezigheid van onder meer wethouder Laetitia Griffith (Economische Zaken). De winnares van de Ymere-baarsjesbeurs 2005 presenteert haar kledinglijn "Urban Nature"; na de prijs van een jaar geleden kwam haar prille loopbaan in een stroomversnelling. 17.00 uur tot 19.30 uur in de hal en raadzaal van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224. Iedereen is welkom! Aanmelden: wim.de.graaf@baarsjes.amsterdam.nl

Uitnodiging

Kinderkunstroute in de Postjesbuurt

Ruim zestig werken van schoolkinderen uit de Postjesbuurt hangen van 18 december tot 22 januari achter de ramen van buurtbewoners. De kinderen hebben De Baarsjes geschilderd op zondag 11 december, onder begeleiding van de expansionist artist Molly Ackerman uit New York. De routekaart is verkrijgbaar bij Galerie Arps&Co, Arubastraat 1.

Informatie: Ella Arps 06 2236 3133, ella.arps@gmail.com

Uit de deelraad

Commissie Wonen wil 's nachts geen terrassen open

In de nachtelijke uren hoeven nieuwe terrassen op het Mercatorplein en bij de voormalige Edelsmedenschool niet open te zijn. De deelraadcommissie Wonen vreest overlast voor omwonenden. Als De Baarsjes horeca-zaken krijgt met een avondvergunning, moet de overlast zoveel mogelijk worden beperkt, adviseerden raadsleden afgelopen dinsdag in de commissie. Burgemeester Cohen besluit dit voorjaar waar in De Baarsjes horecazaken 's nachts langer open mogen blijven. Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren heeft een voorstel gemaakt om daarvoor vier locaties aan te wijzen: de voormalige Edelsmedenschool, bij het zwembad Mercatorplaza, op het Mercatorplein en het pand van Club 8. De raadsleden geven het advies goed op te letten op overlast. Waar mogelijk moet in de vergunningen aanvullende voorwaarden opgenomen om overlast te beperken. En in de nachtelijke uren zijn terrassen in ieder geval niet gewenst, menen de raadsleden.

Informatie: Petra Duivenvoorde, griffie@baarsjes.amsterdam.nl, 020-5892738

Commissie Wonen wil geen woonboten in stadsdeel De Baarsjes

De raadsleden van de commissie Wonen willen geen woonboten in het stadsdeel. De komst van woonboten legt nog meer druk op de toch al beperkte openbare ruimte in De Baarsjes, zeiden zij afgelopen dinsdag. Het stadsdeelbestuur weert al jaren de komst van woonboten om het schaars aanwezige groen en water te behouden. Maar het CDA wilde daarover een discussie openen. De partij wil nadenken over de komst van enkele woonboten, bijvoorbeeld bij de Postjeskade. Het zou dan moeten gaan om woonboten, niet om woonarken. De overige raadsleden meldden de discussie over de komst van woonboten niet eens te willen beginnen. De Baarsjes is behoorlijk gevuld met bijna overal woningen met vier bouwlagen. De fracties vinden het geen goed idee als woonboten in zo'n volgebouwd gebied nog eens beslag leggen op het water en een deel van de kades.

Informatie: Petra Duivenvoorde, griffie@baarsjes.amsterdam.nl, 020-5892738

Agenda


* 16 december (12-20 uur) en 17 december (12-17 uur): Winter Weekend Witte Ruijter, galeries, ateliers en kunstetalages in de Witte de Withstraat en Admiraal de Ruijterweg extra lang geopend, met kunstkoopavond op vrijdag


* 16 & 17 en 23 & 24 december Open Atelier van kunstenaar Ishan Mohiddin, Vespuccistraat 33-1. Informatie: tel. 616 6630 / mob. 06 -3023 2102


* 18 december 17-19 uur in Galerie Arps & Co, Arubastraat 1, preview op fotografisch werk van Els Botman, een fotoproject over bomen (voornamelijk uit Amsterdam). Info: www.arpsgallery.com, 06 - 2236 3133.


* 20 december 10.45 uur Speldje ZwerfAvalPakkers voor mevrouw Lioni en drie andere vrijwilligers


* 21 december vanaf 19 uur, Van Speijkstraat, Feest straatcontract, met ondertekening, rap over gedragsregels, stoeptegels beschilderen en muziek vanaf 20.30


* 30 december 11-13 uur Oliebollenuurtje voor vijftigplussers, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756