CD&V

Persmededeling van CD&V
8 december 2005

OPHOKPLICHT VERSOEPELT VANAF 15 DECEMBER 2005

Uit het antwoord van Minister van Volksgezondheid Demotte op een vraag van CD&V-Kamerlid Mark Verhaegen in het kader van de bespreking van de beleidsnota Volksgezondheid, blijkt dat vanaf 15 december 2005 het algemeen verzamelverbod voor pluimvee en andere vogels wordt opgeheven. Ook vogelmarkten en vogeltentoonstellingen worden opnieuw toegelaten onder bepaalde toezichtmaatregelen.

Vorige maand al lanceerde het FAVV het bericht dat de ophokplicht en het verzamelverbod versoepeld zouden worden. Sindsdien werd er niets meer over gehoord. Het is dan ook goed nieuws voor de vogelliefhebbers dat de Minister van Volksgezondheid gisteravond meedeelde dat de maatregelen afgezwakt worden.

Mark Verhaegen: "Dit is goed nieuws voor de marktkramers op dierenmarkten, de duivenmelkers, exposanten op vogeltentoonstellingen en uiteraard ook de particuliere vogelbezitters. Dat de Minister beslist heeft om ook voor de professionele pluimveebedrijven in kwetsbare gebieden een versoepeling door te voeren, lijkt mij minder aangewezen. In het kader van "voorkomen is beter dan genezen", is het mijns inziens nodig om uit voorzorg voor die categorie de ophokplicht nog aan te houden. Het gaat hier immers over de broodwinning van vele gezinsbedrijven, waarvan sommigen de vogelgriepepidemie van 2003 nog niet te boven zijn gekomen."

Mark Verhaegen

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be