Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2005/4188
datum: 15-12-2005
onderwerp: Voortgangsrapportage Flora- en faunawet

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar mijn brief van 25 april 2005, kenmerk DN. 2005/1429, informeer ik u hierbij over de voortgang betreffende de Flora- en faunawet en enige aan de wet gerelateerde zaken.

Het ontwerpbesluit, waarin onder meer is geregeld dat de vos op de landelijke vrijstellingslijst en de woelrat op de provinciale vrijstellingslijst wordt geplaatst, is op 2 december jl. voor advies aan de Raad van State gezonden.
In bedoeld ontwerpbesluit is ook geregeld dat voor de bestrijding van de woelrat de middelen mogen worden aangewend die zijn toegelaten krachtens de Bestrijdingsmiddelenwet.

Het ontwerpwetsvoorstel voor het schrappen van het jachtverbod in bepaalde natuurgebieden is onlangs nogmaals met de partners bij het Beleidskader faunabeheer besproken. Ik verwacht dat dit wetsvoorstel in de zomer bij de Kamer kan worden ingediend. In het wetsvoorstel wordt, overeenkomstig het verzoek van de vaste commissie voor LNV van 1 december jl., kenmerk 05-LNV-B-120, ook een wijziging van artikel 50 voorzien, waardoor het voor valkeniers met een valkeniersakte mogelijk wordt om bij de jacht en in het kader van beheer en schadebestrijding ook gebruik te maken van andere soorten roofvogels dan slechtvalk en havik en dergelijke roofvogels ook te trainen in het veld.

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak van de Faunabescherming tegen de Staat over de plaatsing van de zwarte kraai en kauw op de landelijke vrijstellingslijst.
De uitspraak is inmiddels enige malen verdaagd. Zodra de uitspraak er is, zal ik u daarover en over de mogelijke consequenties daarvan informeren.

Inmiddels zijn 61.000 ha foerageergebied voor overwinterende ganzen en smienten gecontracteerd. Over de onderdelen van het Beleidskader faunabeheer, die betrekking hebben op het beheer van ganzen en smienten en de aanwijzing van foerageergebieden, wordt in de maanden januari en februari a.s. een tussenbalans opgemaakt.
Ik zal u daarover in de loop van februari a.s. nader informeren. Bij het opmaken van de tussenbalans zullen ook onderwerpen als aan provinciale ontheffingen verbonden voorschriften en mogelijke knelpunten bij vergoedingen voor ganzenschade worden meegenomen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman