Nederlandse Politiebond


PolitieZorgPolis op 16 december in de bus

Gepubliceerd: donderdag 24 november 2005.

Op 16 december vinden alle werkzame collega's bij de politie en ook de gepensioneerden en anderen die nu bij de GVP hun zorgkosten hebben verzekerd, een enveloppe van de DGVP in de brievenbus met daarin een aanbieding van CZ uit Tilburg.

CZ is een 'grote' verzekeraar in de wereld van de gezondheidszorg. CZ heeft in de aanbesteding het beste aanbod gedaan in de combinatie van pakket, uitvoering en prijs en is om die reden door werkgever (BZK en NPI namens de korpsen) en de politiebonden NPB, ACP en VMHP uitgekozen als de verzekeraar die wij gezamenlijk aanbevelen.

Pakket op GVP niveau
Naar het pakket en de prijs wordt door veel collega's reikhalzend uitgekeken. Het wordt wel iets ingewikkelder! Het nieuwe zorgstelsel leidt tot keuzes die je zelf moet maken. Naast de basisverzekering (met een keurige premie), zijn er drie aanvullende pakketten en twee tandartspakketten.

Als je het huidige GVP-pakket minimaal wil behouden kun je op het moment dat je de keuze kunt maken twee dingen doen:


1- je doet niets en bent vervolgens automatisch verzekerd vanaf 1 januari 2006 bij CZ. Je verzekering komt overeen met het GVP-pakket (hier en daar zelfs iets beter).


2- je wil zelf je keuze aangeven. Je kiest dan voor a- de basisverzekering (Zorg-op-maat) b- de plus PZP verzekering (tweede aanvullende pakket) c- de tandarts PZP
De reden om zelf te willen kiezen kan te maken hebben met de situatie dat je bijvoorbeeld ook je partner wil opgeven die, in verband met een eigen baan, nu elders is verzekerd. Vergeet in dat geval niet om ook die andere verzekering van de overstap in te lichten.

Aard van de verzekering
De Zorg-op-maatpolis (basisverzekering) is een naturapolis, met de kenmerken van een restitutiepolis. Dat betekent dat je vergoeding volgens de tabel krijgt voor zorg die wordt verleend door zorgverleners waarmee CZ een contract heeft. Dat is met nagenoeg alle in Nederland gevestigde zorgverleners het geval. Voor andere zorgverleners gelden andere vergoedingen.

Kosten
Op het oog ben je misschien geneigd naar uitsluitend de hoogte van de kosten voor de basis- en aanvullende verzekeringen te kijken. Bedenk daarbij dat woorden als aanvullende verzekering of tandartspolis niets zeggen over de inhoud. Als je wilt vergelijken met andere aanbieders van zorgverzekeringen, kijk dan in de polis naar de precieze dekking en voorwaarden.

BASIS (Zorg op maat) Prijs per maand. Achter de prijs, het eventuele eigen risico per jaar:

83,75 eigen risico 0
78,13 eigen risico 100
73,25 eigen risico 200
69,13 eigen risico 300
65,75 eigen risico 400
63,13 eigen risico 500
Net als bij alle verzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar premievrij

Aanvullende verzekeringen Basis 5,45
Plus 12,50
Top 19,00
Tandarts PZP 14,00
Uitgebreide tandarts PZP 26,00 Kinderen tot 18 binnen het gezin zijn gratis meeverzekerd bij een gekozen aanvullend pakket.

(De BASIS + aanvullende PLUS en TANDARTS PZP vormen samen het 'GVP-pakket'
Als je kiest voor een eigen risico van 0 kom je dus uit op 83,75+12,50+14,00 = 110,25 per maand per volwassene (of studerend kind boven de 18, die daar voor kiest)

Alleen voor de aanvullende uitgebreide tandarts PZP (boven het niveau dus van het GVP-pakket) geldt een beoordeling op basis van een medische verklaring.

Gepensioneerden hebben in deze polis geen last van hun hoge(re) leeftijd en vaak grotere behoefte aan zorg. Dat geldt evenzeer voor personen die door omstandigheden veelvuldig medice zorg of medicijn gebruik nodig hebben.

CZ berekent geen poliskosten. Bij berekening per kwartaal, half of heel jaar geldt een extra korting.

Rekenvoorbeeld
je hebt een eigen risico gekozen van 100 euro per jaar. In 2006 maak je 400 euro aan kosten voor geneesmiddelen. CZ ontvangt de rekening rechtstreeks van de apotheken en zorgt voor betaling. De eerste 255 euro komen voor rekening van CZ. Dit is het no-claimbedrag (je hebt dan voor 2006 geen recht meer op teruggaven van no-claim.) De resterende 145 euro worden verrekend met het eigen risico van 100 euro. Je krijgt van CZ dan dus een rekening van 100 euro. Had je een eigen risico van 0 euro, dan had je natuurlijk over 2006 ook geen recht op teruggave van no-claim, maar zou CZ de volledige rekening betalen.
In de stukken van de 16e december zitten meer rekenvoorbeelden om duidelijk te maken hoe het werkt.

Switchen?
Binnen de PZP kun je dus kiezen voor een bepaald eigen risico. Je kunt ook kiezen uit aanvullende pakketten. Het systeem zit zo in elkaar dat je jaarlijks kunt switchen als je wil terugkomen op keuze. Daarbij gelden geen bijzondere voorwaarden. Als je echter kiest voor de uitgebreide tandartspolis geldt altijd een beoordeling.

CZ betaalt snel
Voor alle rekeningen die afkomstig zijn zorgverleners met een contract met CZ (bijna allemaal dus) heb je geen omkijken. Die worden rechtstreeks bij CZ door de zorgverlener ingediend. Indien je toch met een rekening te maken krijgt: CZ betaalt binnen een dag of 10.

CZ
CZ heeft geen winstoogmerk, goed om even te weten! Met CZ is een contract gesloten dat een looptijd heeft van 5 jaar. Gedurende die tijd zal een commissie bestaande uit drie vertegenwoordigers namens de werkgever en drie vertegenwoordigers namens de tot de CGOP toegelaten politiebonden (NPB, ACP en VMHP) CZ adviseren en toezien op de juiste uitvoering.

Door de gewijzigde omstangheden in de zorgwetgeving is de PolitieZorgPolis echter geen onderdeel meer van de arbeidsvoorwaarden. Het is een door werkgever en werknemers erkend gezamenlijk belang om er voor te zorgen dat de werknemers bij de politie, post-actieven, nabestaanden etc over een adequate zorgverzekering kunnen beschikken.

De verhouding tussen CZ, als verzekeraar, en de commissie van werkgever en werknemers is ook niet te vergelijken met de Commissie van Beheer van de DGVP. De laatste kon veel meer sturing geven dan de eerste dat in de nieuwe situatie kan.

CZ staat bij de Nederlandse Politiebond bekend als een betrouwbare en solide verzekeraar. CZ heeft ook overigens een goede reputatie. Deze elementen zijn juist voor politiemensen belangrijk omdat zij, als het om de publieke ziektekostenverzekeraars gaat, met de DGVP altijd het neusje van de zalm hebben gehad. Daar willen we dus ook niet op inleveren. De NPB heeft er vertrouwen in dat onze leden zich snel bij CZ thuis zullen voelen.

Zorgverlener contract met CZ Wil je weten of jouw zorgverlener een contract heeft met CZ? Kijk dan op www.cz.nl/zorgatlas

Nogmaals: de complete polis, met vergoedingsbedragen en alles wat daarbij hoort ligt op de 16e december in de brievenbus. De NPB beveelt deze polis met een gerust hart aan! De keuze voor wel of geen eigen risico ligt geheel bij jezelf.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 24 11 2005 NPB