Rijksuniversiteit Groningen

Enzymwerking van probiotische melkzuurbacteriën

Datum: 16 december 2005

Lukasz Ozimek bestudeerde enzymen van probiotische melkzuurbacteriën uit het menselijke maag-darmkanaal. Deze enzymen kunnen sucrose (tafelsuiker) omzetten in de polysachariden (fructanen) inuline en levaan. Hoewel deze enzymen overigens erg veel op elkaar lijken, bleken ze de levaan- en inulinesynthese op een zeer verschillende manier uit te voeren. Het inuline producerende enzym katalyseert een niet-processief reactiemechanisme, waarbij de groeiende fructaanketen na iedere keer dat een fructose-eenheid is toegevoegd, wordt losgelaten. Dit resulteert vooral in vorming van een serie van fructo-oligosachariden (FOS), en in een kleine hoeveelheid inuline. Het levaan vormende enzym daarentegen gebruikt een processief reactiemechanisme, waarbij de groeiende fructaanketen wordt vastgehouden door het enzym terwijl fructose-eenheden worden toegevoegd. Dit resulteert vrijwel uitsluitend in vorming van een groot polysacharide.

Het levaan, gemaakt bij groei van de bacterie op sucrose, wordt hoogstwaarschijnlijk door de cellen gebruikt om zich te hechten aan oppervlaktes (tanden) in de mond. Een bekend plantenfructaan is inuline dat in grote hoeveelheden gewonnen wordt uit cichorei en waaruit FOS gemaakt wordt in een tweede stap. FOS wordt niet verteerd door enzymen in de dunne darm, en komt dus in de dikke darm terecht, alwaar het afgebroken wordt door goedaardige bacteriën. Hierdoor wordt de groei van aan ziekte gerelateerde kwaadaardige bacteriën onderdrukt. FOS wordt steeds meer toegevoegd aan zuivelproducten (yoghurt). Inuline en FOS gemaakt door bacteriën uit sucrose, geïsoleerd uit suikerbieten dat in grote hoeveelheden in Noord-Nederland geproduceerd wordt, is een interessant alternatief voor plantinuline. Of synthese van FOS / inuline en levaan economisch levensvatbare processen zijn dient nog nader te worden onderzocht.

Lukasz Ozimek (Polen, 1976) studeerde biotechnologie aan de Wroclaw Universiteit. Zijn promotieonderzoek deed hij bij het Centre for Carbohydrate Bioprocessing (CCB) van de RUG, een samenwerkingsverband tussen de Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) van de RUG en de afdeling Innovative Ingredients and Products van TNO Quality of Life. Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds en het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. /FC

Datum en tijd

vrijdag 16 december 2005, 13.15 uur

Promovendus

L.K. Ozimek

Proefschrift

Structure-function relationships in fructosyltransferase enzymes from Lactobacillus reuteri 121

Promotor

prof.dr. L. Dijkhuizen

Faculteit

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

L.K. Ozimek, e-mail doublex@op.pl (privé)