Ingezonden persbericht


Persbericht week 50

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

Jongerendebat over botsende religies

Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert i.s.m. het Museum Catharijneconvent een debat voor jongeren op vrijdag 16 december, tijdstip:14.00 - 16.00 uur, Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl). Met de tentoonstelling Kruistochten wil Museum Catharijneconvent laten zien dat Kruistochten meer waren dan christelijke ridders die het bevrijden van Palestina als doel hadden. De Kruistochten waren ook een onbedoelde kennismaking van twee culturen. In dit tijdperk van botsende beschavingen is dat een interessante invalshoek. Juist nu is van het belang dat jongeren elkaars culturen en achtergronden leren kennen, om zo bestaande vooroordelen door te kunnen prikken. Een debat aan de hand van stellingen als 'Mohammed B. is een moderne kruisvaarder' en 'Jodendom, christendom en islam verschillen helemaal niet zoveel als tegenwoordig wordt beweerd'.

Onder leiding van Michael Magielse, journalist, discussiëren jongeren , Mehdi Dastani, universitair docent KI Universiteit Utrecht, Marco de Goede, bestuurslid Een Ander Joods Geluid en Luc Panhuysen, publicist, met elkaar. Dichter Sander Koolwijk verzorgt een entre'acte. De stellingen op een rij:

1. Jodendom, christendom en islam verschillen helemaal niet zoveel als tegenwoordig wordt beweerd.
2. Bush en Bin Laden doen eigenlijk hetzelfde: met grote woorden de ander zwartmaken om er zelf beter van te worden.
3. Religie hoort geen rol in het publieke domein te hebben. Er zouden dus ook geen religieuze scholen moeten bestaan.
4. Mensen als Mohammed B. zijn moderne kruisridders
5. Het vragen om vergeving van wandaden uit het verleden (zoals in 1999 in Jeruzalem, 900 jaar na de kruistochten, gebeurde) is hypocriet/onzinnig.
6. Tijdens de kruistochten verliep de cultuur- en kennisoverdracht van oost naar west. Tegenwoordig loopt die alleen van west naar oost.

TUMULT & Museum Catharijneconvent



Ingezonden persbericht