Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

VU-koor jubileert met bijzondere productie

A native American story

Het VU-koor viert dit jaar haar vijftigjarige bestaan. Hoogtepunt van dit jubileumjaar van het grootkoor van de Vrije Universiteit is de uitvoering van A native American story, op vrijdag 16 december en zondag 18 december. Componist Erik Lotichius schreef dit werk, dat is gebaseerd op gedichten van Indianenstammen, speciaal voor het VU-koor.

A native American story is een werk voor koor, sopraan en een uitgebreid instrumentaal ensemble. Het is gebaseerd op (in het Engels vertaalde) gedichten van Indianenstammen in Noord-Amerika, waarin hun dagelijks leven met eenvoudige maar treffende woorden wordt uitgebeeld. De gedichten gaan over hun idee van de schepping, hun geloof, liefde, dood en de natuur die hen omringt. Maar ook de komst van de blanken die hun leven catastrofaal verandert, werd al door verre voorouders aangekondigd in het gedicht 'Prophecy'. Many winters ago our wise ancestors predicted that a great monster with white eyes would come from the east and, as he advances, would consume the land.

Componist Erik Lotichius (1929) wilde toegankelijke en elementaire muziek schrijven bij deze poëzie, die zo dichtbij de elementaire dingen van het leven staat. Lotichius was lange tijd als leraar verbonden aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij les gaf in contrapunt, harmonie, analyse en arrangeren. Als componist schreef hij muziek in alle genres. In 1990 werd zijn opera Eline (naar Eline Vere van Couperus) opgevoerd en ging zijn Requiem voor Vincent van Gogh in première.