Gemeente Heemskerk


Herdenking verongelukken Brits oorlogsvliegtuig bij Kruisberg

HEEMSKERK Op vrijdagmorgen 16 december om 10.30 uur legt een delegatie van burgemeester en wethouders, leerlingen van zes Heemskerkse basisscholen, en het Comité Herdenking 4 mei kransen en bloemen op de graven van de zeven oorlogsvliegers bij de Nederlands Hervormde kerk. Het is op 16 december 62 jaar geleden dat bij de Kruisberg in het Heemskerkse duingebied een Britse Lancaster neerstortte nadat het toestel in de lucht was ontploft.

Bij het verongelukken van het Britse oorlogsvliegtuig op 16 december 1943 kwam de gehele bemanning om het leven. De oorlogsvliegers kregen in 1945 een laatste rustplaats op de begraafplaats bij de N.H.-kerk.

Twee keer per jaar krijgen de oorlogsgraven een bloemenhulde. Dat gebeurt massaal tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Iets informeler is de herdenking op 16 december, de dag dat het Engelse oorlogsvliegtuig op weg naar Duitsland boven het duingebied van Heemskerk in de lucht ontplofte.

Adoptie
Het Heemskerkse Comité 4 mei vatte vier jaar geleden het plan op om de oorlogsgraven bij de N.H. kerk 'ter adoptie' aan te bieden. De bedoeling was een sterkere band te kweken tussen de schooljeugd en de slachtoffers van oorlogsgeweld. Het onderhoud van de graven bleef overigens als vanouds in handen van de gemeentelijke afdeling Groenvoorziening.

Zes scholen reageerden spontaan positief op het verzoek van het Comité 4 mei. Dat besloot daarop zelf het graf van de zevende oorlogsvlieger te adopteren.

Foto
De volgende scholen hebben met deze bijzondere adoptie ingestemd: De Regenboog (graf van A.G.R. Cowdrey), St. Leonardusschool (R. Hawkins), Anne Frankschool (E.J.H. Downs), De Burchtweijt (G.A.W. Ray), De Zilvermeeuw (N.T. Newton), De Otterkolken (I. Lewis). Het Comité 4 mei neemt het graf van H. Seatter onder zijn hoede. De betrokken scholen hebben van het Comité 4 mei een ingelijste foto van 'hun' graf gekregen om in het schoolgebouw een ereplaatsje te geven.