Universiteit van Tilburg

Persoonlijkheid van patiënt met etalagebenen bepaalt mede kwaliteit van leven

Promotie psychologe Annelies Aquarius

Perifeer vaatlijden is een vorm van slagaderverkalking, die - als gevolg van verminderde doorbloeding - leidt tot pijn of functieverlies in de benen. Annelies Aquarius beschrijft in haar proefschrift dat, naast medische risicofactoren, ook psychologische factoren en persoonlijkheid van invloed zijn op de kwaliteit van leven van patiënten met deze chronische aandoening.

Atherosclerose ('slagaderverkalking') is een chronische ziekte die vernauwingen of afsluitingen veroorzaakt in slagaders in het hele lichaam. Door deze vernauwingen wordt de bloedtoevoer naar organen en spieren aangetast. Perifeer vaatlijden is een vorm van atherosclerose, die gekenmerkt wordt door pijn of functieverlies in de benen ten gevolge van verminderde doorbloeding. De pijn ontstaat doorgaans na het lopen van een bepaalde afstand en trekt weg wanneer de patiënt stilstaat. Dit verschijnsel wordt in de volksmond etalagebenen genoemd .
In haar proefschrift onderzoekt Annelies Aquarius het effect van perifeer vaatlijden op het leven van de patiënt. Zij gaat dieper in op de rol van psychologische factoren, zoals sociale steun, waargenomen stress en depressieve symptomen, die bij de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met perifeer vaatlijden een grote rol spelen. Daarmee biedt de studie van Aquarius aanwijzingen om vroegtijdig patiënten te identificeren die een grotere kans hebben op een ziekenhuisopname en een slechte kwaliteit van leven. Aquarius constateert dat de manier waarop een patiënt zijn ziekte ervaart van grote invloed is op de beslissing die een chirurg maakt voor een bepaalde behandeling. Ook toont zij aan dat een hoge mate van stress een negatief effect heeft op de loopafstand, gezondheidstoestand en kwaliteit van leven bij patiënten met perifeer vaatlijden. Een belangrijk deel van het onderzoek is gewijd aan de rol van de persoonlijkheid van patiënten. De promovenda ontdekte dat het zogenoemde 'distressed' Type D persoonlijkheidstype (mensen die de neiging hebben om veel negatieve emoties te ervaren en tegelijkertijd geremd te zijn in het uiten van deze emoties) een belangrijke rol speelt bij het voorspellen van negatieve gezondheidsuitkomsten. Type D patiënten ervaren een slechte kwaliteit van leven en een verhoogd niveau van depressieve klachten op zes maanden nadat perifeer vaatlijden voor het eerst bij de patiënt is geconstateerd. Dit is verrassend, omdat de ernst van de ziekte (doorbloeding van de benen) zelf geen invloed blijkt te hebben op de ervaren kwaliteit van leven en depressieve klachten. Aquarius concludeert dat Type D patiënten een grotere kans hebben op slechte gezondheidsuitkomsten. Het meten van Type D persoonlijkheid kan dus van groot belang zijn bij het bepalen welke patiënten een groter risico lopen op een slechte kwaliteit van leven, meer depressieve klachten en een slechte gezondheidstoestand gedurende de behandelperiode. Informatie omtrent persoonlijkheidskenmerken zou kunnen helpen bij het snel en vroegtijdig opsporen van individuele patiënten waarbij risicovolle psychologische factoren samenvallen. Dit kan vervolgens bijdragen aan een betere behandeling van deze patiënten. Naast vaatchirurgen en huisartsen zouden medisch psychologen of nurse practitioners kunnen worden ingezet om op een praktische en kosteneffectieve manier de gezondheidsuitkomsten voor risico patiënten te verbeteren.

Drs. Annelies Aquarius (1977, Tegelen) studeerde psychologie aan de Universiteit van Tilburg (specialisatie gezondheidspsychologie). Na haar afstuderen in 2000 werd zij assistent-in-opleiding aan dezelfde universiteit. Tussen 1999 en 2001 was zij ook werkzaam als onderzoeksassistent in het Tilburgse St. Elisabeth ziekenhuis (afdeling heelkunde). Momenteel is Aquarius post-doc onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
Annelies Aquarius promoveert vrijdag 16 december 2005 om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Patient-based outcomes in peripheral arterial disease: the role of psychological factors (ISBN-10: 909020069X en ISBN-13: 9789090200699). Promotoren zijn prof.dr. Johan Denollet (UvT), prof.dr. Jaap Hamming (LUMC); co-promotor is dr. Jolanda de Vries (UvT). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 - 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Annelies Aquarius is bereikbaar op 013 - 466 2715; e-mail: a.e.a.m.aquarius@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/