Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 13 december 2005

Liberiaanse winnaars microkrediet openen handelsdag op Amsterdamse effectenbeurs

De Liberiaanse vrouwen Korpo Kollie en Beedee Kannah zullen op 16 december aanstaande met een slag op de gong symbolisch een nieuwe handelsdag op de Amsterdamse beurs inluiden. Met het hieraan gekoppelde symposium zal het VN-jaar van het microkrediet officieel worden afgesloten.

De VN hebben voor 31 landen awards toegekend aan de meest succesvolle microkrediet-ondernemers. Voor Liberia zijn dat Korpo Kollie en Beedee Kannah geworden. Beiden zijn klant van de lokale microfinance-organisatie LEAP. Kollie en Kannah zouden worden uitgenodigd om in Liberia een handelssessie op de beurs te openen, ter onderstreping van hun bijdrage aan de Liberiaanse economie. Liberia heeft echter geen beurs, vandaar dat de Nederlandse organisatie Cordaid, partner van LEAP, en Euronext de vrouwen uitnodigen op de Amsterdamse beurs.

Korpo Kollie ontvluchtte de Liberiaanse burgeroorlog in de jaren negentig. Na haar terugkeer in 1999 heeft ze met behulp van microkrediet een bedrijf weten op te zetten in peper en gedroogde voedselproducten. Het succes van haar bedrijf straalt niet alleen af op haar gezin, maar ook op het hele dorp. Kollie: "Door dit kredietprogramma kan ik mijn kinderen weer naar school laten gaan." Beedee Kannah en haar gezin woonden als vluchtelingen jarenlang in Ivoorkust. Na hun terugkeer in 2000 wist ook zij met microkrediet een bedrijfje te starten. Het succes van het bedrijf, een bakkerij, stelde hen in staat een nieuw leven op te bouwen in hun vaderland.

Het symposium dat op vrijdagochtend16 december door Cordaid en Euronext wordt georganiseerd heeft als thema 'Rol en bijdrage van microfinanciering in post-conflict situaties'. Diederik Samson zal dit thema vanuit Nederlands politiek perspectief belichten. Het symposium staat verder in het teken van de ervaringen van de winnaars en 'hun' microfinance-organisatie.

Microkrediet speelt een grote rol in de opbouw van lokale samenlevingen in ontwikkelingslanden. Nederland is koploper op het gebied van microkredietverstrekking. Cordaid heeft de afgelopen vier jaar bijna 50 miljoen euro omgezet in microkrediet en ziet de Microkrediet speelt een grote rol in de opbouw van de lokale samenleving in het zuiden. interesse bij westerse bedrijven én beleggers alleen maar toenemen. Cordaid vormt samen met Memisa, Mensen in Nood, Kinderstem en Vastenaktie een van de grootste internationale ontwikkelingsorganisaties. Met ruim duizend partners werkt Cordaid aan een menswaardig bestaan voor armen en rechtelozen.