Ggd nederland

Stichting Medische Opvang Asielzoekers Brabant en Zeeland Ringbaan West 227
5037 PC Tilburg

PERSBERICHT

Tilburg, 13 december 2005

HKZ-certificaat voor MOA Brabant en Zeeland

Het is goed gesteld met de kwaliteit van de preventieve gezondheidszorg voor asielzoekers in de provincies Noord-Brabant en Zeeland. De stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA) Brabant en Zeeland ontvangt daarom vrijdag 16 december het HKZ-certificaat.

De letters HKZ staan voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Gezondheidszorg. Externe deskundigen hebben onlangs vastgesteld dat de MOA-dienstverlening plaatsvindt volgens de landelijk overeengekomen normen, vastgelegd in het HKZ-schema. Dit schema biedt de MOA-stichtingen een instrument waarmee ze ook aan de buitenwereld kunnen laten zien dat de
preventieve gezondheidszorg voor asielzoekers professioneel en zorgvuldig wordt uitgevoerd.

MOA Brabant en Zeeland is de eerste van de zes MOA-stichtingen in Nederland die wordt gecertificeerd. In Noord-Brabant en Zeeland zijn momenteel tien centra waar de MOA actief is: in Grave, Schaijk, Vught, Veldhoven, Dongen, Oisterwijk, Gilze, Etten-Leur, Middelburg en Burgh-Haamstede.

De medische zorg voor asielzoekers viel lang onder verantwoordelijkheid van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), maar werd in 2000 overgedragen aan de GGD'en. Die hebben deze taak uitbesteed aan de MOA-stichtingen die speciaal voor dit doel werden opgericht. Belangrijkste drijfveer achter dit proces was de noodzaak om de kwaliteit van de zorg voor asielzoekers te verbeteren. De afgelopen zes jaar hebben de MOA-stichtingen daar hard aan gewerkt, onder meer door middel van functiedifferentiatie, opleidingen, het opstellen van protocollen en het beschrijven van werkprocessen.

De dienstverlening van MOA op de centra is preventief van aard. MOA-medewerkers vervullen een brugfunctie tussen asielzoekers met geestelijke en lichamelijke klachten en de reguliere zorgverleners, zoals huisartsen en specialisten. Andere taken die MOA op de centra vervult zijn intake, medisch onderzoek, infectieziektenbestrijding, sociaal medische advisering, jeugdgezondheidszorg, voorlichting en technische hygiënezorg.


-/-