Uitspraak op 16 december 2005 in de zaak Scientology providers en Spaink

De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak die onder meer de Church of Spiritual Technology (Scientology) heeft aangespannen tegen een aantal internet-serviceproviders en Karin Spaink.

Scientology heeft het auteursrecht op bepaalde (deels ongepubliceeerde) werken van de oprichter van Scientology. Spaink heeft op haar website over Scientology gepubliceerd en daarin citaten uit die werken opgenomen. Scientology stelt dat Spaink en de providers (die toegang tot het internet verschaffen en aan gebruikers de mogelijkheid bieden om op hun servers een homepage in te richten) daardoor inbreuk hebben gemaakt op dat auteursrecht en onrechtmatig hebben gehandeld.

De rechtbank Den Haag heeft op 9 juni 1999 beslist dat Spaink geen inbreuk maakt op het auteursrecht door de citaten die zij op haar homepage heeft gezet en heeft de vorderingen tegen Spaink afgewezen. De serviceproviders handelen volgens de rechtbank onrechtmatig, als zij weten dat gebruikers van hun diensten op de homepage auteursrechtinbreuk maken en zij die gegevens niet verwijderen.

In hoger beroep heeft het hof Den Haag op 4 september 2003 (LJN AI5638) geoordeeld dat Spaink wel inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht, maar dat de vrijheid van meningsuiting dit rechtvaardigde, zodat de eisen tegen Spaink afgewezen bleven. Het hof heeft voorts geoordeeld dat de providers niet onrechtmatig hebben gehandeld.

Scientology heeft beroep in cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het hof. De providers en Spaink hebben van hun kant ook, voorwaardelijk, cassatie ingesteld, dat wil zeggen voor het geval bezwaren van Scientology tot vernietiging van het arrest van het hof zouden leiden.

Advocaat-generaal mr. D.W.F. Verkade heeft in zijn conclusie van 18 maart 2005 de Hoge Raad geadviseerd de bezwaren van Scientology te verwerpen.

Kort voor de Hoge Raad uitspraak zou doen, heeft Scientology haar cassatieberoep ingetrokken. De providers en Spaink hebben daartegen bezwaar gemaakt. In zijn nadere conclusie van 16 september 2005 heeft de advocaat-generaal geadviseerd het cassatieberoep van Scientology te verwerpen (omdat het is ingetrokken) en de Hoge Raad gevraagd inhoudelijk op de zaak in te gaan.

Als advocaten in cassatie treden op voor Scientology: mr. E. Grabandt, advocaat in Den Haag en voor de providers en Spaink: mr. H.J.A. Knijff, advocaat in Den Haag.

De Hoge Raad doet op vrijdag 16 december 2005 om 10.00 uur uitspraak.

Op vrijdag 16 december 2005 zal rond 11.00 uur een samenvatting van de uitspraak (rolnr. C04/020HR) worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraak wordt zo snel mogelijk daarna gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Den Haag, 13 december 2005
de griffier, mw. mr. E. Hartogs
tel 070 - 3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 13 december 2005 Naar boven