Algemene Onderwijsbond

AOb: 12.500 leraren te weinig

Eén op de zeven leerlingen zonder docent

Utrecht, 15 december 2005. Tussen 2005 en 2010 zit er een gat tussen vraag en aanbod van docenten in het voortgezet onderwijs van 12.500. Op een totaal van ongeveer 82.000 betekent dit een tekort van zo'n 15 procent. Dit blijkt uit berekeningen van de Algemene Onderwijsbond, op basis van cijfers van het ROA (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht).

Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond (AOb): "De cijfers van het ROA zijn een bevestiging van wat de AOb al jaren zegt en wat in de Trendnota van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgebreid werd behandeld: bij voortzetting van het huidige salarisbeleid heeft het onderwijs -en daarmee het personeel, de leerlingen én de toekomst van onze kenniseconomie- binnenkort een groot probleem."

Het ROA voorspelt iedere twee jaar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. In het voortgezet onderwijs ontstaan volgens de berekeningen van het ROA grote knelpunten voor scholen om aan leraren te komen. Op basis van de cijfers van het ROA berekende het Onderwijsblad van de AOb dat de combinatie van de pensioengolf onder leraren en een zeer laag aantal studenten op de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs tussen nu en 2010 een tekort oplevert van rond de 12.500. Problemen doen zich voor bij vrijwel alle vakken. Er zijn 1900 leraren talen te weinig, bij de exacte vakken is het met een tekort van 5200 leraren crisis en er zijn nog 5400 leraren economie en maatschappijvakken nodig. In de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2006 stond al dat in het voortgezet onderwijs grote tekorten zullen ontstaan, vanwege de relatief sterke vergrijzing, de beloningsachterstanden en de achterblijvende beloningsgroei voor jongere werknemers. 'Met name hoogopgeleide mannen hebben in het onderwijs een aanzienlijke beloningsachterstand ten opzichte van personen met vergelijkbare kenmerken in de marktsector', aldus de Trendnota.

Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond (AOb): "De economie leeft op, waardoor met name de vraag naar hbo-ers en academici de komende jaren fors groeit. Niet alleen binnen het onderwijs. Bij ongewijzigd personeelsbeleid zal het enorm moeilijk worden jongeren te bewegen in het onderwijs te komen werken."

Uit een onderzoek van de AOb bleek twee weken geleden nog eens dat docenten in het voortgezet onderwijs steeds minder doorstromen naar de hogere salarisschalen. Het probleem dat zich hier voordoet is dat niemand alle gegevens met elkaar combineert: de gesignaleerde knelpunten door het ROA, de analyse in de Trendnota en de onderzoeksgegevens van de AOb. Walter Dresscher: "Als de minster de onderzoeken en analyses naast elkaar legt krijgt ze het probleem én de oplossing op een presenteerblaadje voorgeschoteld. Dus als ze verder durft te kijken dan haar huidige ambtstermijn lang is, maakt ze het lerarenberoep ook financieel concurrerend met de marktsector."

Robert Sikkes

06-12967847

http://www.aob.nl/


---- --