Dienstenbond CNV

Getronics PinkRoccade
16-12-2005

Via dit digitale nieuwsbericht informeren wij onze leden bij Getronics PinkRoccade over de volgende onderwerpen:

1. De uitslag van de stemming over het principeakkoord overgangsmaatregelen PinkRoccade-pensioenregelingen naar de SVG-regeling

2. De huidige discussie met betrekking tot afschaffing VUT/prepensioenregelingen en garantiefondsen
3. De nieuwe zorgverzekering

4. De nieuwe levensloopregeling.


1. Ruime meerderheid ingestemd met het principeakkoord overgangsmaatregelen PinkRoccade-pensioenregelingen naar de SVG-regeling
Afgelopen 2 weken hebben de vakbonden gezamenlijk een ronde door Nederland gemaakt, langs een achttal PR-vestigingen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we het principeakkoord uitgelegd en vragen beantwoord, voorzover wij dat konden.

Vragen waarop niet direct een antwoord paraat hadden, hebben wij voorgelegd aan GPR. De antwoorden komen zo spoedig mogelijk op de =3 site. Op veler verzoek zal er ook een rekenmodel worden gepubliceerd, zodat mensen voor zichzelf een berekening kunnen maken.

De uitslag van de stemming is voor alle bonden gelijk: een overgrote meerderheid heeft voor het principeakkoord gestemd. Wij zijn erg blij dat we dit probleem met en voor u hebben kunnen tackelen. Maar nu wacht gelijk de volgende zaak:


2. De huidige discussie met betrekking tot afschaffing VUT/prepensioenregelingen en garantiefondsen (GPR-breed) In onze laatste berichtgeving hebben wij uitgelegd hoe de overgang van 13 pensioenregelingen van PR naar de SVG gebeurt. Daarin hebben we aangegeven dat we nog moeten praten over de VUT/Prepensioen- en garantiefondsen. Per 1 januari aanstaande wordt het sparen voor vervroegd uittreden (voor de leeftijd van 65) fiscaal feitelijk onmogelijk gemaakt. (Als je expliciet voor vervroegd uittreden spaart moet je direct belasting gaan betalen over de in te leggen gelden, vervolgens mag je voor de 2de keer belasting gaan betalen als het geld voor vervroegd uittreden wordt uitgekeerd, en daarnaast komt het gespaarde vermogen terecht in Box 3, waar een heffing over betaald moet worden.) Om te voorkomen dat uw geld voor het merendeel bij de fiscus terecht komt moeten we de bestaande regelingen aanpassen.

Bij GPR zijn in totaal 33 regelingen. Bij de meeste regelingen is het zo dat er alleen gebruik van gemaakt kan worden als u tot het eind van de rit in dienst blijft bij GPR. Dat heet een uitgesteld recht. Afhankelijk van de regeling kon u op 61 of 62 jarige leeftijd vervroegd uittreden. De meeste regelingen kunt u niet meenemen als u tussentijds vertrekt bij GPR. En zou u komen te overlijden, dan is er bij de meeste regelingen geen recht voor nabestaanden, op een deel van dit vroegpensioen. Omdat uiteindelijk niet iedereen gebruik zal maken van de regeling zit er in de diverse fondsen minder geld dan wat nodig zou zijn als iedereen wel van de regelingen gebruik zou maken.

In totaal vallen ruim 900 medewerkers onder één van die 33 regelingen. Daarvan zijn circa 260 medewerkers geboren voor 1 januari 1950. Voor hen willen we de situatie handhaven zoals die nu is. Dat mag ook van de overheid. Daarvoor is verleden jaar gedemonstreerd op het Museumplein.

Voor de anderen moeten we maatregelen treffen. Voor hen willen we het uitgestelde recht omzetten in een bedrag, waarmee u zelf een vroegpensioen kunt inkopen op een manier die wel mag. We willen u dus de beschikbare gelden toebedelen. Dat moet via een rekensom. In die rekensom moet worden meegenomen dat niet iedereen de eindstreep bij GPR haalt - gerekend wordt met een verlies van 5% per jaar. In de som zit ook een rekenrente van 4% als factor in opgenomen en natuurlijk uw inkomen.

Over de precieze invulling van de rekenformule zijn we het nog niet eens.
Maar als we het daarover eens zijn, dan krijgt u het bedrag uitgekeerd. Ook daarin hebben we keuzes:

a. Contant uitbetalen: dat heeft een groot nadeel, namelijk dat u alsnog flink moet betalen aan de fiscus. Dat willen we niet, te meer daar het geld daar nooit voor bedoeld is geweest.

b. In Levensloop stoppen (daarover leest u dadelijk meer): dit heeft de voorkeur van de werkgever, omdat voor hem goedkoper is optie c.

c. In de pensioenregeling stoppen: uiteindelijk zijn de regelingen bedoeld voor vervroegd stoppen met werken, en een storting in de pensioenregeling is dan ook de meest zuivere oplossing. Uw werkgever vindt dit echter te duur, omdat er dan ook extra reserves moeten komen in het fonds.

Vakorganisaties pleiten voor het volgende:

1. In eerste instantie gaat het bedrag naar de pensioenregeling, tenzij

2. de medewerker het echt in Levensloop wil hebben (dat moet hij dan expliciet aangegeven).

De werkgever beraadt zich nu over onze opvattingen. Hij komt volgende week met een reactie. 21 december praten wij verder en willen we tot een principeakkoord komen.


3. Levenloopregeling
GPR is inmiddels bij twee verzekeringsmaatschappijen een Levensloopregeling aangegaan. Over het reglement wordt met de vakorganisaties gesproken tijdens het CAO-overleg, dat we in Q1 2006 laten plaatsvinden. U wordt verder over de kenmerken van de twee Levensloopverzekeringen geïnformeerd door GPR zelf. Belangrijke elementen zijn: De rentevoet is niet slecht en het is vrij opneembaar zonder kosten.


4. Nieuwe zorgverzekering
In het kader van het nieuwe ziektekostenstelsel heeft GPR een contract afgesloten met Achmea Zilveren Kruis, voor een collectieve ziektekostenverzekering die zal worden aangeboden aan alle werknemers en gepensioneerden (voor zover die lid zijn van de gepensioneerdenvereniging). U zult via uw werkgever nader geïnformeerd worden over deze verzekering, die bestaat uit een basisverzekering en uit diverse aanvullende verzekeringen. Het nieuwe ziektekostenstelsel heeft nogal wat consequenties. Uiteraard is onze eerste zorg dat er een goed verzekeringspakket geboden moet worden. Maar we zijn ook bezorgd over de kosten. Het pakket lijkt er goed uit te zien. Maar over de kosten kunnen we geen duidelijke uitspraak doen. Doordat het hele stelsel per 1 januari verandert en er geen onderscheid meer is tussen ziekenfonds en particulier komt ook het kostenplaatje er voor iedereen heel anders uit te zien. Sommige mensen zullen goedkoper uitzijn. Voor anderen wordt het duurder. Het hangt er maar net vanaf hoe uw huishouden is samengesteld. Een mannelijke werknemer met een niet werkende partner en twee kinderen onder de 18 jaar lijkt veel goedkoper uit te zijn dan voorheen. Tweeverdieners daarentegen kunnen veel duurder uit zijn.

In zowel de CAO van Getronics, als in de Bravo van PinkRoccade én in verschillende DAVOs zijn er aanvulling afgesproken op premies van ziektekostenverzekeringen, op de wet MOOZ/WTZ, en dergelijke. Het nieuwe ziektekostenstelsel is echter zo fundamenteel anders dan het oude stelsel, dat bestaande regelingen in de CAOs niet meer passen op het nieuwe wettelijke stelsel. Voor uw gevoel is het waarschijnlijk identiek, maar de praktijk wijst anders uit. GPR kan dus die regelingen naast zich neerleggen. Dat betekent dat uw huidige tegemoetkomingen vervallen per 1 januari aanstaande.

GPR is overigens ook veel geld kwijt door deze overheidsmaatregel, omdat er sprake is van een verplichte inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage van 6,5% tot een inkomen van 30.000. Omdat er bij GPR veel mensen boven de Ziekenfondsgrens zitten, is dit een dure operatie. Het kost GPR bijna 2,5 miljoen extra per jaar ten opzichte van de vorige regelingen.

Tijdens de CAO-onderhandelingen van volgend jaar (Q1 2006) zullen wij aan dit onderwerp uiteraard aandacht besteden, naast alle andere onderwerpen die tot de CAO behoren. Voor nu zijn wij als tussenoplossing overeengekomen dat GPR aan alle werkenden bij GPR eenmalig een tegemoetkoming in de kosten van een aanvullende verzekering uitkeert, ter grootte van de helft van het 4-sterren-aanvullingspakket over 5 maanden, zijn een eenmalig bedrag van 45.

Nadere informatie over de zorgverzekeringen en de effecten op inkomen kunt u vinden op de websites van de vakbonden en op =3.

In het vertrouwen u hiermee van dienst te zijn, Namens de onderhandelingsdelegaties van

FNV Bondgenoten Carla Kiburg (carlkibu@bg.fnv.nl) De Unie - Babet Hendriks (hnd-b@unie.nl)
CNV Dienstenbond - Wim Burggraaf (w.burggraaf@cnvdibo.nl)