PERSBERICHT - 2005-12-15

Belgisch Verkeersbureau werkt aan groot opgezet Ardennen-offensief

Tom Bouwsprijzen voor 'Reizen' en 'het Parool'

Anne Wesseling (Reizen) en Kees van den Berg (Parool) hebben de Tom Bouwsprijzen 2005 van het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel gewonnen, auteur Rutger van den Hoofdakker ontving een 'speciale prijs' van de jury. De prijzen werden donderdagavond in Overveen uitgereikt tijdens de traditionele eindejaarsbijeenkomst van het Verkeersbureau.

Sinds 1991 reikt het Belgisch Verkeersbureau jaarlijks persprijzen uit aan journalisten en/of programmamakers voor hun toeristische publicaties over België. Met ingang van 1999 reikt het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel een Tom Bouwsprijs Wallonië en een Tom Bouwsprijs Brussel uit.

Wallonië
De Tom Bouwsprijs Wallonië ging naar Kees van den Berg voor zijn artikel in het Parool over 'Het grote verborgen meer in zuid-België. "Van den Berg schreef het verhaal met passie en dook over het meer alles op wat we wilden weten", citeerde juryvoorzitter Niek Heizenberg uit het juryrapport. 'De zin voor avontuur en verwondering spat er af, dat moet ik ook zelf eens beleven denk je na lezing. Het brede publiek dat hij in het Parool bereikte moet er zeer tevreden mee zijn geweest'.

Brussel
Anne Wesseling ontving de Tom Bouwsprijs 2005 Brussel voor haar productie in het ANWB-magazine Reizen onder de titel 'Wesseling & Tolenaar à Bruxelles', waarmee ze volgens de jury 'een geheel nieuwe journalistieke vorm' introduceerde. Heizenberg: "Ze kleedt haar informatie aan in een zeer aansprekend en ook typografisch en beeldend zeer verzorgd jasje. En ze liet Brussel, en ook Luik, schitteren onder een steeds andere lichtinval". Vakvrouwschappelijk en vernieuwend, aldus de juryvoorzitter.

Juryprijs Rutger van den Hoofdakker kreeg de speciale prijs van de jury voor zijn bij uitgeverij Elmar verschenen boek 'Fietsen langs brouwerijen'. Hét ultieme Belgisch bierboek en heel passend in het alweer bijna voorbije ultieme Belgisch bierjaar, zo vond juryvoorzitter Heizenberg. 'Een boek vol feiten en feitjes en met veel enthousiasme gemaakt. Een opvallend hoogstandje, waaraan de jury met heel veel genoegen de prijs toekende".

Ontevreden
Aan het begin van de druk bezochte bijeenkomst toonde directeur Walter Vanstraelen van het Belgisch Verkeersbureau zich niet erg tevreden over de teruggang van Nederlandse vakanties naar België, zoals die blijkt uit recente cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek.

"Een daling van het aantal Nederlandse vakanties met circa 9 procent voor ons land als geheel is gewoon niet goed", zei hij. Ook in andere landen is zo'n ontwikkeling waarneembaar, vooral veroorzaakt door de teruglopende belangstelling voor autovakanties. "Maar voor België blijkt de schade groter dan te zijn dan elders. En dat geeft te denken".

Offensief
Een deel van de oorzaak moet volgens Vanstraelen worden gezocht in een verkeerde marketing van met name de 'echte Belgische Ardennen'. En hij toonde zich verheugd, dat nu met extra financiële steun van de regering een krachtig toeristisch Ardennen-offensief kan worden ingezet om dit kwade tij te keren.

Extra mankracht Het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel heeft voor de komende jaren een groots opgezette marketingcampagne op stapel staan, waarvoor inmiddels extra mankracht is aangetrokken. 'Er komt een groot aantal persreizen en open tafels, studiereizen en workshops en we zullen aanwezig zijn op beurzen waar we nooit eerder waren. De echte Belgische Ardennen zullen weer van zich laten horen. En op de juiste manier", beloofde Walter Vanstraelen.

Bij de foto's
Boven: De drie prijswinnaars, Kees van den Berg, Anne Wesseling en Rutger van den Hoofdakker.

Midden: De winnaars van de Tom Bouwsprijzen 2006, Anne Wesseling en Kees van den Berg (links), samen met v.l.n.r. juryvoorzitter Niek Heizenberg, persvoorlichter Nikoline van der Werf, juryprijswinnaar Rutger van den Hoofdakker en directeur Walter Van Straelen.

Onder: de traditioneel op de eindejaarsreceptie aanwezige Kerstman Ton verrast Frans IJzermans (links) en Chris van Twisk met een Belgisch Kerstcadeautje, zoals dat er voor alle receptiegasten was.