PERSBERICHT - 2005-12-16

Verschil met Noordzeebadplaatsen nog slechts 80.000 vakanties

Eerste plaats voor de Veluwe binnen bereik

Voor de Veluwe komt een eerste plaats op de nationale ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen binnen bereik. Dat concludeert het Veluws Bureau voor Toerisme in Ugchelen uit de donderdag verschenen cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek. Daaruit blijkt dat het populaire Gelderse gebied in het voorbije seizoen maar 80.000 vakanties minder boekte dan de Noordzeekust, die nog steeds de eerste plaats bezet.

Aan de Noordzeekust zijn volgens het CVO afgelopen jaar bijna tweehonderdduizend vakanties minder doorgebracht dan in 2004. Hiermee behouden de gezamenlijke Noordzeebadplaatsen nog net de eerste plek op de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen. Nummer twee, de Veluwe, heeft nu nog slechts een achterstand van tachtigduizend vakanties. Het marktaandeel van zowel de Veluwe als de Noordzeekust bedraagt nu 12 procent.

Terugval beperkt
Op de Veluwe zijn afgelopen jaar zon twee miljoen vakanties doorgebracht. Hiermee blijft de terugval voor de Veluwe beperkt tot 0,2 procent. Het binnenlands toerisme in algemene zin is met 4 procent afgenomen. Het bestedingsniveau bij binnenlandse vakanties bleef met 2,5 miljard euro stabiel.

Promotiecampagnes
Het Veluws Bureau voor Toerisme, verantwoordelijk voor de promotie van de Veluwe, geeft aan dat de gunstige cijfers - voor het vierde jaar op rij veroorzaakt worden door een aantal factoren. Allereerst is de regio door gebruikmaking van een Europese subsidieregeling afgelopen jaren in staat geweest om grootschalige promotiecampagnes te voeren.

Commercials
Zo zijn dit jaar ruim tweeduizend commercials uitgezonden op regionale TV-stations in de Randstad en Noord-Nederland, de belangrijkste herkomstgebieden voor de Veluwe. Tevens is fors geïnvesteerd in de nieuwe website develuwe.nl. Natuurlijk heeft ook de poema-hype de Veluwe geen windeieren gelegd. Tevens speelt een rol dat de Veluwe een 4-seizoenen-product heeft. Hierdoor heeft de Veluwe ook bij het mindere weer van afgelopen zomer mensen getrokken die iets van hun gading vinden op de Veluwe. De bosrijke Veluwe profiteert eveneens van de toenemende belangstelling voor duurzaam toerisme. Tot slot is de Veluwe in vergelijking met de Noordzeekust en de Randstad een relatief goedkope vakantiebestemming wat in tijden van recessie gunstig is voor het toerisme naar de Veluwe.

Toekomst
Ook komend jaar blijft het Veluws Bureau voor Toerisme investeren in het marktaandeel voor de Veluwe. De promotie van het fietsroutenetwerk, dat komend voorjaar over de Veluwe wordt uitgerold, speelt hierin een belangrijke rol. Hiervoor zal opnieuw van landelijke en regionale televisie gebruik gemaakt worden. Ook het Veluws Landleven, het toerisme in de landelijke gebieden van de Veluwe, krijgt komend jaar een flinke impuls.

Lees ook: Top-tien Nederlandse vakantiebestemmingen

Noot voor de redactie,