Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Subsidies tweede tender urgente bedrijvenlocaties toegekend

Titel
Subsidie voor twee winkelgebieden en acht bedrijventerreinen

Twee winkelgebieden en acht bedrijventerreinen krijgen een subsidie uit de regeling Aanpak Urgente Bedrijvenlocaties. Zij zijn geselecteerd bij de tweede tender van deze regeling. Met de subsidies is een bedrag van EURO 1,1 miljoen gemoeid. De subsidie bedraagt een derde van de subsidiabele kosten met een maximum van EUR225.000.

Het gaat om:


* winkelcentrum Straakven in Helmond

* het winkelgebied rond het Franz Leharplein in Eindhoven
* bedrijventerreinen in

+ Bernheze

+ Genemuiden

+ Heerlen

+ Leiderdorp

+ Lopik

+ Nijmegen

+ Rotterdam

+ Utrecht

Winkelcentra kampen vaak met combinaties van diefstal, geweldsmisdrijven, inbraken, overlast en vernielingen, vaak veroorzaakt door een betrekkelijk kleine groep hangjongeren of drugsverslaafden. In de gesubsidieerde projecten worden beheersmaatregelen genomen zoals extra toezicht, camera's, verlichting, preventieve maatregelen in en aan de objecten, aanpassingen van openbare ruimten, soms aangevuld met opleiding en training.

Bij bedrijventerreinen zijn inbraken en diefstallen in en uit gebouwen en in en uit auto's en vrachtwagens het probleem. Soms worden personeel en klanten van de bedrijven het slachtoffer van geweldsmisdrijven en diefstallen. De projecten richten zich hier vooral op toezicht (waaronder camera's) en op beperking/beheersing van de toegang en in/uitgangen (hekken, slagbomen etc).

Derde tender

Tot en met 2007 kunnen in totaal 50
bedrijventerreinen/winkelgebieden subsidie krijgen als zij een goed plan indienen. De derde tender wordt in januari 2006 opengesteld en zal omstreeks augustus sluiten.

De regeling Aanpak Urgente bedrijvenlocaties vloeit voort uit het Actieplan Veilig Ondernemen, een gezamenlijk project van de ministeries van Economische Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken en van VNO-NCW, MKB Nederland en het Verbond van Verzekeraars.