Vereniging Natuurmonumenten


Sloten de wieden schoongemaakt
16-12-2005

Water

In De Wieden werkt Natuurmonumenten weer volop aan het schoonmaken van dichtgegroeide sloten. Dit keer zijn de sloten in de omgeving van Dwarsgracht aan de beurt. In totaal ongeveer 10 km slootlengte. Door het uitbaggeren kan het water weer beter doordringen in het natuurgebied. Verdroging wordt tegengegaan en het behoud van bijzondere waterplanten bevorderd. Al sinds 2001 worden de sloten van De Wieden op deze wijze opgeknapt. Natuurmonumenten en Waterschap Reest en Wieden hebben daarvoor in overleg met particuliere eigenaren een zogenaamd slotenplan opgesteld. De kosten daarvan worden betaald door de Provincie Overijssel (25%) en door de Europese Unie, uit POP-subsidies. Ook het Waterschap en Natuurmonumenten namen een deel van de kosten voor hun rekening.

Vele doelen

Natuurmonumenten wil door de schoonmaakactie de groei van waterplanten als krabbenscheer bevorderen. Hoe meer van deze planten er komen, des te meer vissen en insecten er kunnen leven. En die maken het gebied weer aantrekkelijk voor vogels. Dodaars, zwarte stern en rietzanger bijvoorbeeld profiteren van dit voedselaanbod en van de broedgelegenheid die de waterplanten bieden. Maar niet alleen de natuur profiteert. Het riet gaat harder groeien en de toegankelijkheid van de sloten wordt beter. Dat laatste is van belang voor onder meer de recreatievaart en voor schaatsers.

Samenwerking

Vanwege die verschillende belanghebbenden zijn ook diverse organisaties bij het tot stand komen van het slotenplan betrokken. Behalve Natuurmonumenten en Waterschap Reest en Wieden zijn dat de Algemene Vereniging voor Rietcultuur in Nederland (ANVR), de Algemene Bond voor Binnenvisserij en de Stichting voor Agrarisch Natuurbeheer in Noordwest-Overijssel (SANNO). Daarnaast zijn ook de wensen van de lokale ijsverenigingen meegenomen in het plan. Sinds 2001 is al bijna 50 km aan sloten en vaarten in De Wieden schoongemaakt. De kosten daarvan zijn ongeveer 420.000 Euro.

Eilanden

De schone bagger die uit de sloten komt, wordt zoveel mogelijk in het gebied gebruikt, bijvoorbeeld voor het versterken van de eilanden in de Beulakerwijde. Omdat er dit jaar vooral rond Dwarsgracht wordt gewerkt, kan ook gebruik worden gemaakt van het nabijgelegen baggerdepôt in de Beulakerpolder. Daar kan het slib tijdelijk worden opgeslagen totdat het elders in het gebied wordt verwerkt, bijvoorbeeld bij landinrichtingsprojecten.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Broer Blaauwbroek, coördinator beheer, 0527 20 65 25 of 06 54 295 242.