Finale Consulent van het Jaar 2005

Borea

Jury kiest voor doortastendheid en creativiteit

Consulent van het jaar 2005
Karin Kamps van CBB

Tilburg-16 december 2005- Uit 81 genomineerden zijn drie kandidaten geselecteerd voor de finale van consulent van het jaar. Op het symposium van Borea heeft Karin Kamps van CBB uit Limburg voor het eerst deze titel in de wacht gesleept. Zij kreeg de prijs uitgereikt onder luid applaus uit handen van Flip Buurmeijer, voorzitter van de jury consulent van het jaar 2005.

Dienstverlening is mensenwerk
12)'Kwaliteit van (maatschappelijke) dienstverlening lijdt onder controlezucht'aldus Pauline Meurs van de WRR. Er zou veel meer vertrouwen moeten zijn in de initiatieven van professionals, in plaats van de cultuur van afrekenen en controleren die we nu zo sterk kennen. Zo ontstaat vernieuwing en kwaliteitsverbetering. Durf af te wijken van de norm is haar advies.
13)'Reïntegratie is mensenwerk en dat moeten we ons veel meer beseffen',zegt Ella Vogelaar, Voorzitter Borea. Bij de start van de reïntegratiemarkt is veel nadruk gelegd op de institutionele vormgeving van de markt. Vooral de aanbestedingsregels met daaruit voortvloeiende administratieve procedures, zijn het werk van de professionals gaan beheersen. Langzamerhand ontstaat gelukkig weer ruimte om kwaliteit van reïntegratie vorm te geven; prijs is niet meer de enige factor om een opdracht te gunnen. Innovatie en differentiatie ontstaan bij de gratie dat er goede samenspraak en vertrouwen is tussen opdrachtgever en opdrachtnemer maar ook door het initiatief meer bij de cliënt via individuele reïntegratieovereenkomsten te leggen. 'We zijn er nog niet. De professionaliteit in het primaire proces moet centraal komen te staan. Laat deze verkiezing daarvoor een goede start zijn'.

Wat maakt de consulent speciaal?
Flip Buurmeijer daagt de kandidaten uit om hún praktijk te laten zien, maar ook hoe zij het perspectief van Meurs en Vogelaar invulling geven. Reïntegratie ís mensenwerk, zo bleek uit de verschillen in persoonlijke aanpak. Vincent Knehans, uiteindelijk derde, treedt op als aanjager. Hij weet bij zijn cliënten snel de focus op werk te krijgen, door henzelf inzicht te laten krijgen in de eigen mogelijkheden en beperkingen. De duur van werkloosheid lijkt minder van belang. Bij Joyce Staals kwam een geheel andere kant van het reïntegratievak naar voren. Met grote betrokkenheid én deskundigheid weet zij mensen met niet-aangeboren hersenletsel weer een toekomst te bieden. Ook het thuisfront en collega's worden betrokken, zodat optimaal functioneren in teamverband ook voor langere duur mogelijk wordt. 'Het was een zeer moeilijke keus', aldus Flip Buurmeijer, 'maar Karin Kamps illustreerde haar doortastendheid en creativiteit in alle soorten en maten'. Duidelijk zeggen waar het op staat, niet terugschrikken voor regeltjes als die in de weg staan en een creatieve aanpak: 'Wat nodig is, dat regelen we, zelfs als dat betekent dat ik cliënten naar de kapper moet sturen voor een sollicitatiegesprek'.

Investeer in professionaliteit
De markt is nog niet klaar en ook het vak van reïntegratieconsulent zal zich blijven ontwikkelen. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Mensen die dit vak goed willen beheersen moeten los durven komen van regels. Betrokkenheid en empatisch vermogen aan de ene kant, maar ook durven confronteren en initiatief nemen buiten de gebaande paden maken deze genomineerde consulenten succesvol. Vogelaar wil dat die professionaliteit veel meer op de voorgrond komt. Laat best practices ontstaan in de uitvoering tussen casemanagers, reïntegratieadviseurs én cliënten. Dan zal blijken dat investeren in mensen loont.

Meer informatie:
De toespraak van Pauline Meurs is ontleend uit de publicatie: Bewijzen van goede dienstverlening, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid De Verkiezing Consulent van het Jaar is een initiatief van Maandblad Reïntegratie Einduitslag:

1. Karin Kamps, reïntegratiecoach CBB

2. Joyce Staals, jobcoach Ambitie

3. Vincent Knehans, reïntegratieconsulent Alexander Calder

De jury bestond uit Flip Buurmeijer (voorzitter), Peter van Eekert (maandblad Reïntegratie), Jan Laurier (Landelijke Cliëntenraad), Ella Vogelaar (Borea) en Jan van Zijl (RWI)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Manager Borea
0900-2844545.