Gemeente Alkmaar


Programmaraad alkmaar stelt basispakket radio vast:

VRT3 en Radio 10 Gold erin, VRT2 en FunX eruit

Alkmaar, 15 december 2005 - De Alkmaarse Programmaraad heeft in haar vergadering van 14 december besloten welke radiozenders vanaf 1 juli 2006 verplicht door UPC moeten worden doorgegeven op de kabel. Het gaat om Classic FM, Concertzender, WDR 3, Slam FM, Radio 10 Gold, Radio 538, Sky Radio, Arrow Jazz, Kink FM, BNR Nieuwsradio, BBC World, Radio Miranda, VRT 1, VRT 3, BBC 2, France Culture, WDR Funkhaus en Reflex FM.

UPC moet deze zenders in ieder geval opnemen in het radiopakket, naast de wettelijk verplichte zenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, 747 AM, Radio Alkmaar Lokaal en Radio Noord-Holland.

BEZWAAR LUISTERAAR GEHONOREERD
Een luisteraar maakte na publicatie van het voorlopige radioadvies bezwaar tegen het feit dat VRT 2 wél werd opgenomen in het voorlopig advies en VRT 3 (Klara) niet, terwijl de door de Programmaraad gehouden enquête aangaf dat driemaal zoveel naar VRT 3 wordt geluisterd dan naar VRT 2. De Programmaraad constateerde dat zij daarvoor onvoldoende inhoudelijke argumenten kon aanvoeren en honoreerde het bezwaar.

Radio 10 Gold nieuw in het advies:
Deze zender heeft een grote aanhang, ook bij senioren. Er zijn vorig jaar veel reacties van kabelabonnees gekomen toen Radio 10 Gold niet in het advies was opgenomen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de zender sinds enkele jaren niet meer via de ether kan worden ontvangen. De zender trekt een ander soort publiek en is door programmamakers gekozen tot beste zender.

FunX vervangen:
De Programmaraad werkt met een nieuwe zenderindeling. In de categorie 'multicultureel/urban' is plaats voor twee zenders. Reflex FM en WDR Funkhaus zijn opgenomen in het advies 2005-2006. Voor beide geldt dat zij op de Alkmaarse kabel debuteerden per 1 juli 2005. Het zou niet behoorlijk zijn deze zenders nu reeds uit het advies te schrappen. Hierdoor is binnen deze categorie geen ruimte meer voor FunX.

Het radiopakket in Alkmaar bestaat uit 37 zenders. De Programmaraad heeft zeggenschap over het zogenaamde basispakket van 25 zenders. Twaalf zenders hebben straks dus geen gegarandeerde doorgifte in Alkmaar. Het is aan UPC om te bepalen of deze zenders vanaf 1 juli 2006 nog te horen zullen zijn. UPC zal in principe zenders die vanaf 1 juli 2006 niet meer in het wettelijk basispakket zijn geadviseerd door blijven geven. Het is echter niet onmogelijk dat er radiozenders zullen verdwijnen.
---