Politie Midden- en West Brabant

Joint Hit Team opereert succesvol bij aanpak drugshandel

TILBURG, 16 december 2005

TILBURG: In het eerste jaar dat het Joint Hit Team operationeel is, werden 296 personen aangehouden, 26 kilo heroïne, ruim 9 kilo cocaïne, 27.000 xtc-tabletten en meer dan 500 kilo softdrugs inbeslaggenomen. Het team, dat werkt vanuit Maastricht en Zevenbergen, houdt zich bezig met de internationale aanpak van kleinschalige drugshandel en het sluiten van drugspanden die overlast veroorzaken. De politiemensen werken langs de gehele zuidgrens van Nederland. Door de verbeterde informatie-uitwisseling tussen de Beneluxlanden en Frankrijk kan het team succesvol opereren.

In de periode van december 2004 tot heden hebben leden van het team in 44 panden zoekingen gedaan. Naast de bovengenoemde aantallen drugs trof het team ook 22 kilo amfetamine en 37 wapens aan waaronder 7 vuurwapens. In totaal namen de politiemensen een geldbedrag van ruim 200.000,- inbeslag. Verder werden voor een bedrag van 60.000,- aan boetes opgelegd.

Op maandag 6 december 2004 is het Joint Hit Team officieel van start gegaan. Het team houdt zich bezig met de aanpak van kleinschalige drugshandel en het sluiten van drugspanden die overlast geven. Het werkgebied bestaat uit Zuid-Nederland en het grondgebied van België, Luxemburg en Frankrijk.

Het Joint Hit Team is een vorm van samenwerking op het gebied van de aanpak van harddrugs tussen de Nederlandse, Belgische, Luxemburgse politie en douane. Ook zitten twee Franse politiemensen in het team. Sinds de start van dit team is de informatie-uitwisseling tussen deze vier landen op het gebied van drugs sterk verbeterd. Aan de hand van deze gegevens kunnen betrokken politiekorpsen meteen actie ondernemen in de aanpak van drugs.

Het team bestaat op dit moment uit 14 Nederlandse, 2 Franse en 2 Belgische politiemensen en werkt veel samen met de lokale politie. Het Joint Hit Team heeft begin 2005 een subsidie van de Europese Commissie ontvangen.

De werkwijze die het Joint Hit Team hanteert, wordt volgend jaar ook door Belgische politie overgenomen en toegepast in dat land. Ook is er sprake van dat de Belgen eigen Joint Hit Teams willen oprichten die dan nauw zullen samenwerken met het Nederlandse team.

Op dit moment wordt met de Luxemburgse politie gesproken om een politieman uit dat land op proef in het Joint Hit Team te plaatsen met ingang van 2006.

Auteur: Enny de Wit