European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/147

Brussel, 14 december 2005

15759/05 (Presse 361)

Verklaring van het voorzitterschap namens EU over presidentsverkiezingen in Honduras

De Europese Unie is ingenomen met de vrije en vreedzame verkiezingen die op 27 november 2005 in Honduras gehouden zijn en biedt de verkozen president, de heer Jose Manuel Zelaya Rosales, haar oprechte gelukwensen aan.

De democratie is de laatste jaren verder geconsolideerd. Het waren de eerste verkiezingen na de aanneming van de nieuwe wet inzake verkiezingen en politieke organisaties, en de Europese Unie dringt er bij alle Hondurese politieke partijen op aan de institutionalisering van de verkiezingsprocessen te blijven versterken.

De Europese Unie neemt er nota van dat onder president Maduro economische vooruitgang is geboekt en vorderingen zijn gemaakt op de weg naar fiscale stabiliteit. De Unie zal de democratische, economische en sociale ontwikkeling van Honduras blijven steunen. De EU ziet er naar uit haar betrekkingen met Honduras te intensiveren, met name in het kader van de regionale samenwerking met Centraal-Amerika.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan."


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.