Gemeente Oss



16/12/2005 - Fietsstraat vanuit centrum naar Macharen en Megen

Op donderdag 15 december heeft de gemeenteraad de fietsnota vastgesteld. De fietsnota is een nota waarin het beleid voor de fiets, fietser en fietsvoorzieningen staat weergegeven. In de nota is ook aangeven wat er met het beschikbare geld de komende jaren gedaan zal worden. De gemeente is onder andere van plan om de fietsstraat vanuit het centrum naar Macharen en Megen door te trekken.

null

Plannen
De wijkraden, de politie, 3VO, de fietsersbond en scholen hebben allemaal knelpunten aan kunnen geven. Daar kwamen veel kleine ergernissen en ongemakken naar voren; vooral op het gebied van verkeersveiligheid. Dit onderwerp krijgt dan ook prioriteit. Concrete plannen zijn onder andere:
* het doortrekken van de fietsstraat vanuit het centrum naar Macharen en Megen;

* het verbeteren van de fietsdoorsteek op het kruispunt Oude Kerkstraat -- Verlengde Tuinstraat;

* het aanleggen van een inritconstructie op het kruispunt Heihoekstraat -- Amsteleindstraat;

* het aanleggen van een tweerichtingsfietspad op de Heihoekstraat komt bij de spoorwegovergang;

* realiseren van een betere oversteekvoorziening op de Kortfoortstraat komt bij het Maaslandcollege;
* het voorrang verlenen aan fietsers op de rotonde Euterpelaan -- Gerbrandylaan;

* het aanleggen van fietssuggestiestroken op verschillende plaatsen.

Ook wordt samen met de politie een plan uitgewerkt om meer toezicht te houden op fietsendiefstal en om meer voorlichting te geven over daarover. Bij Terwaenen komt een bewaakte stalling. In Ravenstein, Berghem en bij de winkelcentra Ussen en Ruwert komen extra fietsklemmen waaraan de fiets vastgezet kan worden. Verder zijn er nog talloze grote en kleine knelpunten die, afhankelijk van het beschikbare geld, aangepakt worden. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een oost-west fietsverbinding van Geffen naar Ravenstein aan te leggen.

Budget
Tot en met 2005 is een budget beschikbaar van EUR 2,2 miljoen, waarvan al EUR 356.000 besteed is ( onder andere aan de Koornstraat, Industrielaan en rotonde 't Woud) en waarvan EUR 1.255.000 al een bestemming heeft (onder andere voor de Kanaalstraat, Gasstraat en fietsstraat Oss-noord.)
Voor 2006 tot en met 2009 is nog eens EUR 900.000,- beschikbaar voor talloze voorzieningen. Een programma daarvoor wordt komend voorjaar gemaakt. De komende jaren gaat er dus veel verbeteren voor de fietser in Oss.