Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
ARBO/A&V/2005/79629

Onderwerp Datum
Vraag van mw. Rambocus over stageplaatsen 16 december 2005
vmbo en arboregels

Tijdens het AO van 8 juni 2005 stelde mevrouw Rambocus de problematiek met betrekking tot de tewerkstelling van stagiaires bij bedrijven aan de orde. Dit naar aanleiding van brieven van vmbo- scholen waarin melding wordt gemaakt van problemen met de regels van de Arbowet omdat jeugdige werknemers bijvoorbeeld bepaalde machines niet mogen bedienen.

De regels rond arbeid door kinderen (personen onder de 16 jaar), c.q. jeugdige werknemers zijn opgenomen in de Arbeidstijden- en Arbeidsomstandighedenwet. In principe is arbeid door kinderen verboden. Arbeid door kinderen vanwege een stage binnen een onderneming of in het kader van het leerlingenstelsel vormt hierop een uitzondering. De uitzondering op het verbod van kinderarbeid geldt alleen voor kinderen van 14 tot en met 15 jaar, voorzover de arbeid verricht wordt naast en in samenhang met het onderwijs.

Stagiaires mogen voor hun stage werkzaamheden van lichte aard verrichten die voor hun werkende leeftijdgenoten verboden zijn of die hun leeftijdgenoten alleen onder adequaat toezicht mogen doen. Hieronder wordt dus ook begrepen industriële arbeid van lichte aard. Stagiaires mogen bijvoorbeeld werkzaamheden verrichten aan of met machines in een industriële omgeving. Belangrijkste criterium hierbij is dat de werkzaamheden niet belemmerend werken ten opzichte van de schoolgang en dat bescherming wordt geboden tegen schadelijke effecten van arbeid en gevaarlijke situaties. Vermeldenswaard in dit verband is ook dat leerlingen in het vmbo al in de leersituatie op school vertrouwd raken met de machines, die zij in hun stage en later in het bedrijfsleven kunnen tegenkomen.

Voorzover de arbeid niet verboden is bepaalt het Arbobesluit daarnaast dat voor alle jeugdige werknemers (jonger dan 18 jaar) sprake moet zijn van deskundig toezicht als het gaat om specifieke gevaren door bijvoorbeeld het gebrek aan werkervaring. Deze specifieke bepalingen in de Arbeidstijden- en Arbeidsomstandighedenwet zijn noodzakelijk omdat jongeren in vergelijking

2

met andere werknemers over het algemeen een geringer besef hebben van gevaren en geen of weinig ervaring hebben in de arbeidssituatie. Fysiek en geestelijk zijn jongeren nog in ontwikkeling.

Samenvattend bieden de specifieke bepalingen uit de arbeidstijden- en Arbeidsomstandighedenwet stagiaires voldoende ruimte om werkzaamheden die passen bij de stages van het vmbo uit te voeren. Daarnaast zijn er voldoende waarborgen voor de veiligheid en de gezondheid. De wettelijke bepalingen over jongeren en arbeid - waaronder stages - staan weergegeven in Arbo- Informatieblad 30: `Jongeren en arbeid' (SDU) alsmede op de website van het Ministerie van SZW. Ik zal vmbo-scholen wijzen op deze voorlichtingsinformatie via de internetsite van de Stichting Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg. Deze internetsite bevat actuele en praktische informatie over vervanging, werkloosheid, arbo en verzuim in het onderwijs en is onder meer ontwikkeld voor personeelsfunctionarissen, arbo-coördinatoren en onderwijspersoneel in het primair en voortgezet onderwijs.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)