Stichting Wakker Dier

PVDA groesbeek voor vergunning grootste legbatterij Persbericht - 16 december 2005

Stichting Wakker Dier heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer fractie van de PvdA gevraagd de Groesbeekse PvdA afdeling op haar landelijke dierenwelzijnsbeleid te wijzen. De kamerfractie, onder leiding van vegetariër Wouter Bos en dierenbeschermer van het jaar Harm Evert Waalkens, heeft aangegeven dat de PvdA meer aandacht wil schenken aan dierenwelzijn (met afschaffing van de legbatterij als één van de speerpunten). Desalniettemin verlenen de Groesbeekse PvdA burgemeester en de PvdA-wethouder, in strijd met milieuwetgeving, een vergunning aan de grootste legbatterijstal van Nederland. Overschrijding van de landelijke milieunormen, bijvoorbeeld voor wat betreft stankhinder, blijken geen reden voor B&W Groesbeek om de vergunning te weigeren en de al sinds 2002 zonder vergunning draaiende megastal is het laatste jaar zelfs expliciet met een gedoogvergunning ondersteund. Wakker Dier heeft vandaag bezwaar ingediend tegen de nieuwe poging van B&W Groesbeek om een vergunning te verlenen, nadat de vergunning eerder door de Raad van State werd vernietigd. Omdat Wakker Dier weinig vertrouwen heeft in een goede beoordeling van B&W Groesbeek, heeft ze tevens de landelijke PvdA gevraagd hier in te grijpen. Naast Wakker Dier hebben ook tientallen omwonenden en plaatselijke milieu-organisaties bezwaar ingediend.

Al sinds de veehouder en de gemeente afspraken maakten over de vestiging van de grootste legbatterijstal van Nederland als onderdeel van een deal rondom een sportveld, kan het vergunningenbeleid van de gemeente getypeerd worden als wildwest-beleid. Illegale situaties worden langdurig en herhaald gedoogd, afspraken worden zonder consequenties niet nagekomen en de gemeente past berekeningen aan om binnen de normen te blijven. Ondertussen hebben omwonenden het vertrouwen in de gemeente verloren en zijn buiten de gemeente om een civiele procedure begonnen tegen de illegale legbatterij. Deze zomer bleek dat ook het Openbaar Ministerie de veehouder voor grootschalige overtreding van de mestwetgeving heeft aangeklaagd.

Alleen (geheime) toezeggingen aan de veehouder en een dreiging van een schadeclaim kunnen de zeer lankmoedige houding van de gemeente verklaren. Enkele jaren geleden maakte de gemeente afspraken met de veehouder over de sanering van een kippenstal bij een sportveld. Daarbij is ook de vestiging van de grootste legbatterijstal van Nederland, een stuk verderop, betrokken. In 2001 verleende de gemeente Groesbeek de milieuvergunning voor deze legbatterijstal voor 300.000 kippen aan de Dennenkamp 1b. In 2002 oordeelde de Raad van State dat de vergunning in strijd met de wet was afgegeven en vernietigde deze. Sindsdien is deze grootste legbatterijstal van Nederland illegaal in werking en weigert de gemeente in te grijpen en verleende zelfs tot 2 maal toe een gedoogvergunning. Stankberekeningen werden aangepast toen deze de wettelijke norm bleken te overschrijden. Toen een verleende gedoogvergunning afliep in februari 2003 en de kippenstal ongewijzigd in werking bleek, greep de gemeente wederom niet in.