District Eemland zuid, 12.00 uur

Utrecht 16-12-2005 - Niewusberichten district Eemland zuid

Politie houdt grote controle

AMERSFOORT/ LEUSDEN/ WOUDENBERG De politie van Eemland zuid heeft op donderdag 15 december op diverse locaties in het district een grote controle uitgevoerd op tal van strafbare gedragingen.

Het doel van de controle was met name om het veiligheidsgevoel van de burgers in Eemland zuid te vergroten en de pakkans van overtreders toe te laten nemen.

De actie betrof niet alleen verkeersovertredingen maar ook andere vormen van wetgeving. Onderdeel van de actie was bijvoorbeeld ook de aanpak van hennepplantages, controle op coffeeshops en controles op de diverse hotspots in Amersfoort.

Met opvallende en onopvallende surveillance-eenheden werden de diverse winkelcentra in het district aangedaan. Hier werd gecontroleerd op overlastsituaties en drugs- en alcoholgebruik. De zogenoemde veelplegers in het district kregen bij de diverse controles bijzondere aandacht.

Bij de actie, die plaatsvond tussen 13.00 uur s middags en 23.00 s avonds, en waarbij ongeveer 150 politieagenten werden ingezet, leverde ook de Regionale Verkeersdienst een groot aandeel.

Met de inzet van het scooterteam en een onopvallend surveillancevoertuig werd beoogd op tientallen controleplaatsen de pakkans van verkeersovertreders zo groot mogelijk te maken.

Verder werkten ook opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee, de Douane, en de Vreemdelingendienst, en medewerkers van de ANWB en de firma Smink.

De resultaten van de actie :


- Er werden 497 bekeuringen geschreven.


- Twee hennepkwekerijen werden ontmanteld .


- Vijftien personen gecontroleerd, waarvan er vier werden aangehouden, in verband met de Vreemdelingenwetgeving


- 63 bromfietsen gecontroleerd. Twee bromfietsen werden in beslag genomen.


- 14 overtredingen van de accijnzenwetgeving.


- Vijf gerechtelijke vonnissen werden betekend c.q. uitgereikt.


- Vijf verdachten werden aangehouden voor winkeldiefstal, het vaststellen van de identiteit en bromfiets met vals framenummer.


- Drie verdachten werden aangehouden terzake het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.


- Twee stroomstootwapens en een doos hagelmunitie werden in beslag genomen.

Rijden onder invloed

HOOGLAND Een 18-jarige Amersfoorter is in de nacht van donderdag op vrijdag in Hoogland aangehouden voor rijden onder invloed.

De politie liet de automobilist omstreeks 01.30 uur blazen op de Bunschoterstraat. Daarbij bleek dat hij te veel had gedronken. Op het politiebureau bleek bij de ademtest dat hij een alcoholgehalte had van 340 microgram per liter uitgeademde lucht. Bovendien bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs en was zijn auto onverzekerd. Met drie bekeuringen en een rijverbod van twee uur kon de man het bureau verlaten.