Gemeente Groningen

vrijdag 16 december:
Gemeente reikt Werkprojecten helpende hand

De gemeente Groningen schiet de in financiële nood verkerende Werkprojecten Groep (WPG) te hulp. Met een gemeentelijke bijdrage van ruim 1,5 miljoen euro krijgt de WerkprojectenGroep een financiële basis waarmee het een groot aantal maatschappelijke taken kan blijven uitvoeren. Ook de werkgelegenheid blijft grotendeels behouden. Van de 237 gesubsidieerde banen en 130 reguliere banen verdwijnen er 30 gesubsidieerde banen en 29 reguliere banen. Een drietal activiteiten - de Eeterieën, PC Molen en de Werkleerbanen - zal worden beeïndigd. Het college van B&W onderschrijft de grote maatschappelijke betekenis van de WerkprojectenGroep voor de stad Groningen. Vandaar dat de gemeente bereid is veel bij te dragen aan het oplossen van de ontstane financiële problemen. Het financieel gezondmaken van de WPG vereist pijnlijke maatregelen. Het college wil dat de WerkprojectenGroep een aparte rechtspersoon opricht waarin de activiteiten voor de stad Groningen worden ondergebracht. Verder is afgesproken dat de WerkprojectenGroep elk kwartaal rapporteert over de voortgang.

Extern onderzoek
Nadat duidelijk was geworden dat bij de WPG een zorgelijke financiële situatie was ontstaan, besloot het college samen met de WPG een onafhankelijk extern onderzoek in te stellen door het accountantskantoor Ernst & Young. In hun rapport concluderen de onderzoekers dat in 2004 de personeelskosten sterker gestegen zijn dan de omzet. Dit leidde tot een negatief resultaat. Ook in 2005 blijft de omzet achter bij de begroting. Doordat de meeste activiteiten te maken hebben met een exploitatieverlies, wordt de omvangrijke stijging van de kosten onvoldoende gecompenseerd. Het onderzoek leidde tot de conclusie dat onder de huidige omstandigheden de WPG genoodzaakt is haar activiteiten te stoppen. Gezien de grote maatschappelijke betekenis van de WPG besloot het college te onderzoeken of een reddingsplan kans van slagen heeft. Al heel snel werd duidelijk dat voor een gezonde toekomst van de WPG twee problemen moesten worden opgelost: de loonkosten en de exploitatietekorten van de activiteiten.

Loonkosten
Het college wil voor die maatschappelijke banen bij de WPG, waarvan het salaris nog niet teruggebracht is tot het minimumloon, gedurende drie jaar een loonkostenvergoeding verstrekken van 125% van het wettelijk minimumloon. De reïntegratiebanen bij de WPG worden de komende drie jaar afgebouwd. Met de WPG is afgesproken dat deze afbouw stapsgewijs gebeurt. De gemeente Groningen heeft het op zich genomen voor deze banen nieuwe werkzoekenden te leveren. Het gaat dan om tijdelijke banen tegen betaling van het minimumloon.

Exploitatie
Daarnaast is de exploitatie van de activiteiten van de WerkprojectenGroep tegen het licht gehouden. Wat de gemeente Groningen betreft voert de WerkprojectenGroep geen reïntegratietrajecten meer uit. De gemeente zal verder de activiteiten van de Eeteriën, PC Molen en de Werkleeractiviteiten - hoe sympathiek deze voorzieningen ook zijn - niet meer ondersteunen. Voor de andere activiteiten van de WerkprojectenGroep - waaronder het jeugdhotel Simplon, de rijwielstallingen, het sociaal buurtbeheer, het ambulant team, Nas en Mazzel/Notabene/Goud Goed, Duizendpoot en de activiteiten ten behoeve van zorg en activering - stelt de gemeente Groningen samen met WPG oplossingen voor.

Waardering voor maatschappelijke betekenis
Het college spreekt waardering uit voor de succesvolle, onorthodoxe en laagdrempelige aanpak van het 12e Huis, Groenwerk, de Wasplaats, de Riepe en City Works. Hun activiteiten zijn een belangrijke schakel in de afgestemde aanpak van overlastgevende verslaafden. De WPG zal maatregelen treffen om het exploitatietekort terug te brengen. De gemeente op haar beurt zal de inflatiecorrectie toepassen bij de jaarlijkse subsidie.