Scholieren ontwerpen eigen instituut voor studiebegeleiding

Studyvision

Bilthoven, 16 december 2005

Middelbare scholieren mogen hun eigen instituut voor studiebegeleiding ontwerpen

Het instituut voor studiebegeleiding Maltha in Bilthoven heeft een nieuw onderkomen gebouwd en per huidig schooljaar in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw moest zo ontworpen en ingericht worden dat de leerlingen die er dagelijks komen zich thuis voelen. De reden hiervoor is dat je goed voelen een onmisbaar criterium is voor goede resultaten kunnen neerzetten. Wie kan er het beste vertellen in welke omgeving leerlingen zich goed voelen? De leerlingen zelf natuurlijk.

De leerlingen-denktank
Vanuit de beweegreden dat leerlingen zelf het beste weten in welke omgeving ze zich op hun gemak en happy voelen heeft directeur en oprichter van Instituut Maltha, dhr. Willem Maltha, begin van dit jaar een leerlingen-denktank samengesteld. Vijf middelbare scholieren hebben Maltha geholpen zich bij de inrichting van het nieuwe gebouw te verplaatsen in hun belevingswereld. Zij hebben de vrijheid gekregen om samen te beslissen welke sfeer ze wilden voor welke ruimte, welke kleurstellingen daarbij horen, wat voor soort meubels, etc.
Naast kleuren en meubels zijn ook de meer zakelijke aspecten besproken. In de leefwereld van de middelbare scholier zijn computers tegenwoordig onmisbaar. Daar wordt in de dagelijkse begeleiding bij Instituut Maltha veel gebruik van gemaakt. Zo is er een mediatheekmeubel, waar leerlingen gezamenlijk werkstukken kunnen maken. Het overige maakwerk wordt gedaan in de bistroachtige studiebar waar een ruime computerbar staat. Verder is er de study space, een stilteruimte waar alleen gestudeerd mag worden. In de pauzes kunnen de leerlingen chillen in een ware lounge. Al met al is het nieuwe Instituut Maltha een kleurrijk en afwisselend geheel geworden. Een inspirerende werkomgeving, waar alweer volop gestudeerd wordt.

Instituut Maltha
Instituut Maltha bestaat bijna een kwarteeuw en was één van de eerste professionele instituten op het gebied van studiebegeleiding in Nederland. Het instituut heeft gedurende de jaren veel ervaring en kennis opgebouwd. Daarnaast is Instituut Maltha voortdurend bezig met het moderniseren van haar begeleidingsvormen en met de ontwikkeling en verbetering van methodieken. Om dit te realiseren is er een team van 17 deskundige medewerkers in vast dienstverband en een inpandig Test- en Adviesbureau. Ook wordt er veel aandacht besteed aan goede communicatie, zowel met de leerlingen en hun ouders, als met de scholen/mentoren van de leerlingen. Dit is een zeer belangrijke voorwaarde voor de voortgang van de desbetreffende leerling. Instituut Maltha heeft naast Bilthoven ook vestigingen in Zeist en Utrecht.

Voor meer informatie zie www.instituutmaltha.nl