Ingezonden persbericht


Persbericht

16 December 2005

Stadsdeelcentrum verhoogt de precarioliggelden voor woonbootbewoners exorbitant.

De stadsdeelraad stemde gisteravond in met voorstellen de precarioliggelden voor woonbootbewoners met 30 procent te verhogen na een verhoging vorig jaar van 25 procent. Amsterdam Anders/de Groenen is woedend. "De Amsterdamse binnenstad is alleen nog bewoonbaar voor de rijken.", Zegt Joost Kircz raadslid voor Amsterdam Anders/de Groenen in stadsdeelcentrum.

De lokale partij Amsterdam Anders/de Groenen probeerde gisteren de liggeld verhoging voor woonbootbewoners nog te voorkomen. Maar PvdA, VVD en D66 stemde voor de voorstellen tot verhoging van de precarioliggelden met 30 procent. Dit terwijl in het onlangs uitgekomen onderzoek naar de woonlasten van woonbootbewoners staat dat woonbootbewoners duurder wonen dan walbewoners, zij zijn meer geld kwijt aan huisvesting.

De twee belangrijkste argumenten die wethouder Guido Frankfurther aanvoerde waren het feit dat het schrappen van de liggeld verhoging zou leiden tot een gat in de begroting, Frankfurther financiert zijn tekorten in de begroting over de rug van de woonbootbewoners. Ook zouden de woonbootbewoners best iets meer mogen betalen voor hun mooie plekje in de Openbare ruimte, woonschepen liggen echter helemaal niet in de openbare ruimte maar zijn bestemd in het bestemmingsplan en daarnaast betalen zij al meer dan walbewoners volgens het woonlasten onderzoek.

Het stadsdeel kiest hiermee voor een verschraalde binnenstad waarin alleen de rijken nog kunnen wonen. De woonbootbewoners met een lager inkomen zullen door de liggeld verhoging moeten verdwijnen. "Schandalig," zegt Joost Kircz raadslid voor Amsterdam Anders/de Groenen, "hoe het stadsdeel omgaat met haar burgers, wat is Amsterdam als havenstad zonder haar woonboten in de Amsterdamse grachten?"


---

Noot voor de redactie,