Gemeente Dordrecht


---

Op weg naar de Dordtse Voorschool

Samen investeren in vroeg beginnen

Ietske Roest

Peuters die gestimuleerd worden om actief met taal bezig te zijn, hebben minder taalachterstand als ze naar de basisschool gaan. Het voorkomen en wegwerken van taalachterstanden is één van de doelstellingen van de voorschoolse periode. De gemeente streeft naar een doorgaande lijn van peuterspeelzaal naar de basisschool:de Dordtse Voorschool
De kwaliteit van het peuterwerk is een belangrijke schakel in de keten van opvoeden, opvoedingsondersteuning en onderwijs. Door VVE-mogelijkheden breder te kunnen aanbieden, zijn varianten ontwikkeld. Met de inzet van deze varianten van peuterwerk en het huisvesten van speelzalen in of bij de basisschool wil de gemeente de kwaliteit van het totale peuterwerk verbeteren. Ook wil de gemeente kinderdagverblijven nog beter betrekken bij haar voorschoolse beleid. Dit zijn de belangrijkste speerpunten uit de nieuwe visie op het peuterwerk voor 2005 - 2010 die het college van B&W op dinsdag 6 december 2005 heeft vastgesteld. Deze visie op het peuterwerk is in samenwerking met de peuterwerkorganisaties tot stand gekomen.

Wethouder Spigt:"Het Dordtse peuterwerk heeft een hoge kwaliteit en bereik. In Dordrecht gaat 78% van de peuters naar een peuterspeelzaal. Ik beschouw het peuterwerk als een belangrijk voorportaal van de basisschool. Kinderen doen spelenderwijs in de speelzaal belangrijke kennis en vaardigheden op die een goede basis legt voor de rest van hun ontwikkeling. Door de nog betere samenwerking tussen speelzaal en basisschool investeren we met elkaar in een goede start voor het kind".

Peuterwerkvarianten
De nieuwe variantenaanpak speelt via maatwerk in op de behoefte van kinderen van 2 en 3 jaar. De gemeente ontwikkelt de komende jaren samen met partners een gevarieerd peuterwerkaanbod verspreid over de hele stad. Met deze aanpak wil de gemeente inspelen op de behoefte van elk kind. In de varianten wordt gevarieerd met de speeltijd, de training- en begeleidingstijd van leidsters en de inzet van materialen.

Huisvestingsplan Peuterwerk
De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de huisvestingssituatie van de peuterspeelzalen in Dordrecht. Deze inventarisatie is de basis voor het Integraal Huisvestingsplan Peuterwerk (IHP). Dit plan sluit weer aan op het Integraal Huisvestingsplan voor het Onderwijs.

Procedure
De visie wordt zes weken ter inzage gelegd. Ook wordt de visie aan alle betrokkenen voorgelegd.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Monique de Bos
Onderwijs
telefoon 078 - 639 64 38