Gemeente Deventer

Week 50, 16 december 2005

DEVENTER START IN 2007 MET VILLAPARK HET EIKENDAL

Deventer wil ten noordoosten van Diepenveen Het Eikendal realiseren; een villapark in het groen. Het Eikendal ligt tussen de Boxbergerweg, Schuurmansweg, Molenweg, Kieftenweg en Randerstraat. De eerste stap om dit plan juridisch mogelijk te maken is gezet; het college van burgemeester en wethouders heeft het voorontwerpbestemmingsplan en het ontwerp beeldkwaliteitplan Het Eikendal vastgesteld.

Qua sfeer borduurt het plan voort op het omliggende landschap en het dorp Diepenveen. Centraal in Het Eikendal komt een parkbos. Bestaande panden binnen de grens van het plan worden ingepast. De gemeente wil Het Eikendal in twee fasen ontwikkelen; elke fase bestaat uit ongeveer zeventig woningen. Particulieren kunnen naar verwachting vanaf 2007 bouwen op kavels groter dan 1500 m2. De gemeente verwacht jaarlijks vijftien tot twintig kavels te kunnen verkopen en wil zo snel mogelijk beginnen met de aanplant van het parkbos en het overige groen.

Structuurplan

In het Structuurplan Deventer 2025 wordt Het Eikendal genoemd als uitbreidingsgebied voor woningbouw in het exclusieve segment. Reacties van de inwoners van Diepenveen en de politiek op eerdere plannen hebben geleid tot het huidige, nieuwe plan. De gemeentelijke raadscommissie heeft dit nieuwe plan in april 2005 enthousiast ontvangen.

Gefaseerde realisatie

De gemeente gaat eerst kavels in het westelijke deel, Het Eikendal fase I, uitgeven. Deze fase is gedetailleerd in het bestemmingsplan opgenomen. Fase II, waarvan de gronden nog in bezit zijn van particulieren, is als nader uit te werken bestemming âwonenâ in het bestemmingsplan opgenomen. Op de latere uitwerking van Het Eikendal fase II zijn eveneens de door de gemeenteraad vastgestelde stedenbouwkundige uitgangspunten en het beeldkwaliteitplan van toepassing. Naar verwachting wordt in 2011 met de uitgifte kavels Het Eikendal fase II begonnen.

Procedure bestemmingsplan

Voor het realiseren van Het Eikendal is een nieuw bestemmingsplan nodig. Daarom brengt de gemeente het voorontwerpbestemmingsplan Het Eikendal medio januari in de inspraak. Voor de bestaande woningen binnen het plan is in het voorontwerpbestemmingsplan aangesloten bij de bepalingen uit het bestaande bestemmingsplan âBuitengebied, gemeente Diepenveen 1994â. De reacties uit de inspraakperiode worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Naar verwachting stelt het college dit plan medio 2006 vast. Vervolgens is het woord aan de gemeenteraad (najaar van 2006). Vervolgens moeten Gedeputeerde Staten van Overijssel hun goedkeuring geven (medio 2007).

Artikel 19 WRO Procedure

Om eerder dan in het najaar 2007 met het bouwrijp maken, de aanleg van het groen en de bouw van de eerste woningen te kunnen beginnen, wil de gemeente GS verzoeken een verklaring van geen bezwaar af te geven. Nadat GS deze verklaring hebben afgegeven kan, vooruitlopend op de goedkeuring van het bestemmingsplan, met de werkzaamheden worden begonnen.

Beeldkwaliteitplan

Voor Het Eikendal is een beeldkwaliteitplan opgesteld om het gewenste kwalitatief hoogwaardige groene woonmilieu te realiseren en te behouden. De gemeente legt het ontwerp beeldkwaliteitplan en het voorontwerp bestemmingplan ter inzage. Na de inspraaktermijn worden eventuele reacties verwerkt en wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd.

Publicatiedatum: 16-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 16 december 2005