Gemeente Deventer

Week 50, 16 december 2005

nieuwe vormen van werkervaring in deventer

Deventer voert twee nieuwe vormen van gesubsidieerd werk in. Het project Werk Loont wordt daarmee uitgebreid om voor alle bijstandsgerechtigden, ook voor hen die heel moeilijk aan het werk kunnen komen, werkervaringsmogelijkheden te bieden. Het gaat om doorstroombanen en participatiebanen, kortweg D- en P-jobs. Het kabinet besloot onlangs de invoering van participatiebanen te ondersteunen.

D-Jobs
(Doorstroombanen): bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering die normaliter niet snel aan een reguliere baan komen. Via een detacheringconstructie kan een non-profit werkgever hen voor maatschappelijk nuttige werkzaamheden inhuren, waarbij de helft van de loonkosten door middel van een subsidie ten laste van de gemeente komt.

Met andere woorden, de betreffende werkgever kan deze maatschappelijk nuttige activiteiten, die hij anders niet zou kunnen bekostigen, tegen de helft van de normale loonkosten uitvoeren.

De detacheringovereenkomst heeft een looptijd van in principe drie jaar. Gedurende die periode worden (ten laste van de gemeente) begeleiding, training en coaching door de gemeente aangeboden. Zowel het aanbieden van de baan als het accepteren ervan gebeurt op basis van vrijwilligheid.

P-Jobs

(Participatiebanen): bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de participatiebaan wordt gewerkt met behoud van uitkering en vanwege de geringe loonwaarde is de werkgever slechts een vergoeding van ⬠2000 jaarlijks verschuldigd.

Aan de P-werknemer kunnen binnen de wettelijke mogelijkheden premies en onkostenvergoedingen worden betaald die niet met de uitkering verrekend hoeven te worden.

De P-job heeft voor de desbetreffende werknemer meer dan de D-job een activerende en lerende functie, maar is evenals de D-job uiteindelijk ook gericht op het vinden van een regulier betaalde baan. Een P-job duurt maximaal twee jaar, maar zolang de bijstandsgerechtigde er niet in slaagt een baan te vinden, kan een P-job worden verlengd, maar dan wel bij een andere werkgever.

De D- en P-jobs vullen het bestaande Werk Loont-instrumentarium van Startbanen, Leerwerkbanen, I/D-banen, Activeringsbanen en Sociale Activeringsbanen aan. Dit ook met het oog op het maatschappelijke belang van de werkgever. De duur, inhoud en invulling van de baan zijn meer dan in de andere Werk Loont banen afgestemd op het continuïteitsbelang van die werkgever.

Zowel de D- als P-jobs dragen bij aan het realiseren van de gemeentelijke doelstelling om alle bijstandsgerechtigde inwoners van Deventer uiterlijk 1 januari 2007 actief te hebben in een traject naar werk. Het gaat om zowel tweehonderd D- als tweehonderd P-jobs.

Het kabinet heeft recentelijk besloten de participatiebanen, ook in financiële zin, te ondersteunen. Met deze nieuwe banen is maximaal 2,8 miljoen euro gemoeid.

Publicatiedatum: 16-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 16 december 2005