EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

16-12-2005 - Transportsector en bedrijfsleven verontwaardigd over buitensporige tariefstijging Westerscheldetunnel

verontwaardigd over buitensporige tariefstijging Westerscheldetunnel

EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Kamer van Koophandel (KvK), vertegenwoordigd in de Commissie Transport & Infrastructuur Zeeland, zijn verontwaardigd over de buitensporige tariefsverhoging van de Westerscheldetunnel per 1 januari 2006. Vaste klanten met een zogenaamde t-tag moeten volgend jaar 8% meer betalen. Zonder t-tag wordt de verhoging 4,75%.

Naast het uitblijven van de verwachte sterke groei van het tunnelverkeer is juist het grote succes van het gebruik van de t-tag één van de oorzaken om de verhoging van 8% door te voeren. Dit in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar toen de tarieven telkens met ongeveer 2,5% werden verhoogd. De transportsector spreekt haar afkeuring uit over deze tariefsverhoging. Het tunnelbedrijf moet zich realiseren dat er in vele gevallen geen alternatief voor de verbinding aanwezig is. Bovendien is een dergelijk tariefsbeleid een slecht voorbeeld voor toekomstige projecten die via tol zullen worden gefinancierd.

De tariefsverhoging wordt ingegeven door het realiseren van een rendement van 7,5% over 30 jaar. TLN, EVO en KvK dringen aan om op korte termijn alternatieve mogelijkheden uit te werken. Bijvoorbeeld door juist frequente gebruikers te laten profiteren door het opzetten van een systeem van gestaffelde korting.

Dit is een gezamenlijk persbericht van EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Kamer van Koophandel (KvK).