NEN


Nieuwe methode geeft beter beeld van uitloging AVI-bodemas

Delft - Er is een nieuwe proef voor de uitloging van AVI-bodemas, de belangrijkste reststof van afvalverbranding.Deze geeft een beter beeld van de uitloging van zware metalen onder zuurstofloze omstandigheden. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de methode in ontwerp gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot maart 2006 hun commentaar indienen.

Uit onderzoek is gebleken dat de uitloging van zware metalen uit AVI-bodemas onder zuurstofloze condities anders verloopt dan onder aërobe omstandigheden. Een aantal zware metalen wordt minder mobiel, waardoor de emissie daalt. De standaardkolomproef levert dan een te hoge waarde op.

Zo wordt soms onnodig de grenswaarde uit het Bouwstoffenbesluit overschreden. Daar komt bij dat per 1 januari 2007 de bijzondere categorie vervalt, waarin een hogere emissie is toegestaan. Een goede beoordeling van de uitloging is dus heel belangrijk voor de continuering van de nuttige toepassing van AVI-bodemas. Hiervoor is NVN 7384 ontwikkeld, een Nederlands voornormontwerp.

Zuurstofloze condities ontstaan in grote ophogingen met AVI-bodemas, die zijn voorzien van een bovenafdichting. Ook stortplaatsen, de bodem op grotere diepte en waterbodems zijn meestal zuurstofloos. Voor deze compartimenten zal de nieuwe proef een aanzienlijk realistischer beeld geven dan de standaardproef. De proef is bijvoorbeeld te gebruiken voor de beoordeling van bouwmaterialen die in deze compartimenten worden toegepast of voor de bepaling van het uitlooggedrag van verontreinigde grond of sediment.

Belanghebbenden kunnen tot 1 maart 2006 hun commentaar op het ontwerp indienen. Na verwerking van de commentaren zal meer ervaring worden opgedaan met de methode. Op basis daarvan kan worden besloten of de voornorm al dan niet in een definitieve norm ("NEN") wordt omgezet.

De standaardprocedure van de kolomproef wordt beschreven in de norm NEN 7373. Daarnaast is een verkorte kolomproef verschenen in NEN 7383. Deze gelden echter alleen voor aërobe condities.

Informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, telefoon: (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl.