ABP


Persbericht Vut-fonds Overheidspersoneel en Stichting Pensioenfonds ABP

Uit recente cijfers van de Stichting Vut-fonds Overheidspersoneel blijkt:
Instroom vroegpensioen overheid en onderwijs in 2005 fors gestegen

De instroom in de zogenaamde FPU-regeling in de sector overheid en onderwijs is in 2005 gestegen met ruim 10.000 fte van 18.609 (ultimo 2004) naar 28.804 (ultimo 2005). Dit is veel meer dan op basis van demografische ontwikkelingen en bijstellingen in de regeling kon worden verwacht. Dit blijkt uit cijfers die het Vut-fonds - dat de FPU-regeling voor overheid en onderwijs uitvoert - vandaag presenteert.

Peter van der Wiel, voorzitter van het Vut-fonds, over deze toename met 54%:"Opvallend is dat met name in de leeftijdsklassen 56-60 jaar sprake is van een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Hierin klinkt het effect door van de diverse sociale plannen die binnen overheid en onderwijs zijn getroffen onder invloed van de financiële taakstellingen van het kabinet." De stijging van het aantal personen dat gebruik maakt van FPU was overigens al langer zichtbaar. In 2004 steeg het aantal FPU-ers al met bijna 50% ten opzichte van het jaar daarvoor, ook toen vooral door de geboortegolf en sociaal plannen door afslankingen.

De stijging in de leeftijdsgroep 62-63 werd als uitvloeisel van flankerend beleid al door het Vut-fonds verwacht; met financiële prikkels wordt met toenemend succes het langer dan tot 61 jaar doorwerken gestimuleerd. In 2005 is er sprake van een sterke stijging bij de groep FPU-gerechtigden die zijn geboren in 1950. Naast mensen die een bezwarende functie (FLO) vervullen waarvoor een uittredeleeftijd geldt van 55 jaar, heeft een groter dan verwacht aantal 55-jarigen gebruik gemaakt van de laatste mogelijkheid om nog onder de huidige wet- en regelgeving vervroegd uit te treden. Deze regelgeving verandert immers per 1 januari aanstaande, waardoor deze groep dan pas vanaf 60 jaar kan uittreden. Vanaf 56 jaar verandert er per 1 januari relatief weinig in de FPU-regeling, wat niet heeft kunnen verhinderen dat zeer velen in het laatste kwartaal van 2005 nog gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid van vervroegde uittreding.

Omdat de financiering van het Vut-fonds op omslagbasis geschiedt, dragen alle sectoren van overheid en onderwijs bij aan de hogere kosten.