Dienstenbond CNV

CAO FloraHolland voor het einde van het jaar?
16-12-2005

Gisteren, donderdag 15 december, hebben bonden weer gesproken met de directie over de CAO voor 2006 en verder. In een goede sfeer lijken er door beide partijen stappen gemaakt te worden.

De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn:

Loonsverhoging: FloraHolland heeft voorgesteld om de lonen per 1 januari aanstaande met de APC te verhogen, dat is 1,45%. Ook voor 2007 wil FloraHolland de APC toepassen. Omdat nog niet bekend is hoe hoog deze is en CNV Dienstenbond uitgaat van het algemene arbeidsvoorwaardenbeleid, wordt door bonden voor heel 2007 2% gevraagd.

Loonaanvulling bij ziekte: FloraHolland wil het eerst ziektejaar 100% doorbetalen en het tweede 70%. Met een mogelijke aanvulling van 10% als men voldoet aan de wettelijke eisen met betrekking tot reïntegratie. Voorts wil FloraHolland het derde ziektejaar (WIA-jaar, dat is de oude WAO) tot 80% aanvullen als men de zogenaamde verdiencapaciteit voor 50% benut. Medewerkers die in het derde ziektejaar onder de IVA (algehele arbeidsongeschiktheid) vallen, krijgen 90%, met terugwerkende kracht over het voorgaande jaar.

Levensloop: Gesproken is over de inleg bij levensloop, de bronnen. Medewerkers kunnen tijd-voor-tijd-uren, vakantiedagen en ATV-uren voor verlofopbouw gebruiken. Gesproken wordt over de pensioenopbouw tijdens het levensloopverlof.

Minuren in Naaldwijk: Er wordt gezocht naar een systematiek om tot vermindering en het verdelen van minuren te komen. De volgende onderhandelingen wordt daar verder over gesproken.

Ziektekostenverzekering: Medewerkers in Rijnsburg die in het huidige ziektekostenstelsel particulier verzekerd zijn gaan er (soms fors) op achteruit in het nieuwe stelsel. CNV Dienstenbond wil dat daar compensatie voor wordt afgesproken. FloraHolland stelt voor om daarvoor een staffel te gebruiken om de achteruitgang op te vangen. Dat gaat om: 1e jaar (2006): 75%, 2e jaar (2007): 50% en het 3e jaar (2008): 25%.

Tevens zal FloraHolland het mogelijk maken om vakbondscontributie van het bruto-loon te laten betalen; dat scheelt leden 30%-40% van het lidmaatschapsgeld!

Het lijkt erop dat partijen elkaar naderen om tot een akkoord te komen. Echter, we zijn er nog niet. Volgende week vrijdag, 23 december, wordt er verder gepraat.

Tenslotte, CNV Dienstenbond onderhandelt voor de leden. Echter, ook niet-leden profiteren mee van deze afspraken. Maak uw ongeorganiseerde collega lid! Nu helemaal als er afgesproken wordt dat de lidmaatschapscontributie van het bruto-loon betaald mag worden!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: (023)5670615.