Gemeente Amsterdam

Anne Frank Stichting: Lonsdalevraagstuk speelt nauwelijks in Amsterdam

16 december 2005

Het Lonsdalevraagstuk is een probleem van spanningen tussen autochtone en allochtone jongeren. In de praktijk gaat de aandacht vaak vooral uit naar de rol van Lonsdalejongeren, terwijl die van allochtonen veel minder duidelijk wordt. De benaming Lonsdalevraagstuk is daarom te eenzijdig. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de Anne Frank Stichting in het net verschenen onderzoek Het Lonsdalevraagstuk.

Lonsdale (11 Kb) De onderzoekers laten zien dat het bij het Lonsdalevraagstuk niet uitsluitend om een plattelandsverschijnsel gaat. De meeste extreemrechtse gabbergroepen worden buiten de grotere steden waargenomen, maar het verschijnsel komt ook voor in bijvoorbeeld Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Zoetermeer, Hengelo, Haarlem en Venlo. Amsterdam heeft er echter nauwelijks mee te maken; alleen in enkele randgemeenten komt het verschijnsel voor.

Gabbergroepen (22 Kb)

In de periode van 2001 tot augustus 2005 hebben de onderzoekers 125 extreemrechtse gabbergroepen geteld die op een of andere manier betrokken waren bij rechts-extremistische activiteiten of incidenten. Daarvan waren er drie actief in de regio Amsterdam-Amstelland. Ook werden er landelijk 200 incidenten geteld, waarvan ongeveer 140 gewelddadige (vooral mishandelingen en confrontaties tussen autochtone en allochtonen). Het onderzoeksrapport staat op de website www.monitorracisme.nl en is te bestellen bij de Anne Frank Stichting.