Gemeente Rotterdam


Kader accountantscontrole vastgesteld

En verder heeft de Raad...

Vragen sluiting wijkgebouw

De heer R. Soekhlal (PvdA) heeft vragen gesteld over de dreigende sluiting van wijkgebouw De Tarwewijk op 1 januari 2006. Eind november kregen wijkbewoners een brief van de dienst Sport en Recreatie hierover. Op de bovenverdieping komt een sportschool en de begane grond wordt voortaan verhuurd aan de stichting Charlois Welzijn. Het personeel van het wijkgebouw wordt ergens anders ondergebracht. Raadslid Soekhlal wilde weten of het college op de hoogte is van de sluiting en of het gebouw ook na 1 januari beschikbaar blijft voor de bewoners. Ook vroeg hij of het bestuur tevreden is over het functioneren van de dienst Sport en Recreatie.

Wethouder Janssens antwoordde dat het college op de hoogte is van het besluit om het wijkgebouw te sluiten. Accommodaties kunnen niet onbemand worden gerund. De dienst heeft op verzoek van de deelgemeente gehandeld en heeft daarover contact gehad met de incidentele verhuurders. Het deelgemeentebestuur heeft volgens de wethouder besloten om een andere invulling te geven aan het wijkgebouw. Het college is tevreden met het functioneren van de dienst en de vele activiteiten die dit jaar in wijken zijn uitgevoerd.

Vragen televisie-uitzending Peter R. de Vries

De heer B. Bourzik (gelijknamige fractie) heeft vragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de publicatie van informatie die op diskettes van de Rotterdamse Inlichtendienst (RID) staan.

Het raadslid stelde vast dat door de uitzending commotie is ontstaan in de Rotterdams / Marokkaanse gemeenschap. Ouders zijn verontrust.

Naar aanleiding van de brief van de burgemeester concludeerde de heer Bourzik dat niet Peter R. de Vries nodeloos onrust heeft gezaaid rond de integriteit van mensen, maar de RID of de Algemene Inlichtingendienst (AIVD). Verder wilde hij weten hoe de woede en teleurstelling, die bij o.a. de politiek is ontstaan, wordt hersteld. Op de dag van de uitzending zou de burgemeester ook een gesprek hebben gehad met een aantal fractievoorzitters, aldus raadslid Bourzik.

Burgemeester Opstelten benadrukte dat de informatie nooit in de openbaarheid had mogen komen.Het had niet mogen gebeuren. Daardoor is volgens de burgemeester onnodig schade toegebracht aan mensen. Personen en politieke partijen zijn in diskrediet gebracht.

Door de televisie-uitzending is onnodig twijfel gezaaid over de integriteit van mensen. In zijn beantwoording verwees de burgemeester naar de brief die hij eerder naar aanleiding van de uitzending aan de gemeenteraad had gestuurd. Activiteiten die de integriteit van het openbaar bestuur aantasten, kunnen bij het meldpunt voor integriteitsaantastingen (Mepia) worden gemeld. Hier wordt beoordeeld of een melding voldoende feiten bevat en of nader onderzoek nodig is. De melding waarin o.a. sprake was van seks met minderjaren en de betrokkenheid van de heer W.S.P. Fortuijn, is voorgelegd aan de Landelijk Officier van Justitie. Alle informatie is getoetst. De Landelijk Officier van Justitie was van oordeel dat de melding onvoldoende houvast bood voor een verdenking van een strafbaar feit.

Een tweede rapport van de RID ging over personen die op de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) staan en in de regio Rotterdam-Rijnmond wonen. Dit rapport was bedoeld om de mogelijke risicos voor de integriteit nader in kaart te brengen. Er is geen nader onderzoek gedaan naar de personen. De commissie Van der Haak heeft dit onderzocht en beoordeeld. De gegevens over de heer Fortuijn die op de diskettes van de RID staan, werpen geen nieuw licht op datgene wat door de commissie is onderzocht.

De burgemeester benadrukte dat de minister van Justitie in zijn brief aan de Tweede Kamer heeft gewezen op de terughoudende opstelling van de AIVD bij het doen van onderzoek naar politici. Verder gaf hij de raad mee dat het college zo open en transparant mogelijk wil zijn met de informatie naar de gemeenteraad.

Aanpak verwaarloosde tuinen

Namens de fracties PvdA, VVD en Leefbaar Rotterdam heeft de gemeenteraad een tweeminutendebat gehouden over de aanpak van ernstig vervuilde particuliere tuinen die zijn afgesloten. Het interventieteam Feijenoord hield onlangs een presentatie over het onderwerp in de commissie voor Wijken en Buitenruimte.

Een groot probleem is dat veel tuinen zijn afgesloten van de openbare weg waarbij zelfs een brandgang ontbreekt. In geval van sterke vervuiling of verwaarlozing, zoals opeenstapeling van vuilniszakken en bouwafval, kan de gemeente niets ondernemen. Alleen wanneer een rattenoverlast wordt geconstateerd, kan de gemeente ingrijpen, aldus de fracties. Volgens de deelgemeenten ontbreekt beleid en is het niet mogelijk om via de APV Bouwverordening in te grijpen. Een motie (PvdA, VVD, Leefbaar Rotterdam) - om te onderzoeken of de regelgeving kan worden aangepast zodat het gemakkelijker wordt om sterk verwaarloosde en vervuilde afgesloten particulieren tuinen te betreden - werd met algemene stemmen aangenomen. Daarin vroeg de raad ook om te onderzoeken of de tuinen gezamenlijk door eigenaren, woningcorporaties of het OBR beheerd kunnen worden. Wethouder Bolsius bevestigde dat situaties, waarbij sprake is van overlast voor anderen, moeten worden aangepakt. De vraag is wel wanneer precies sprake is van overlast voor anderen. De wethouder zegde toe dat er vóór de
gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 een plan van aanpak komt.

Interpellatie bouwplan Calypso

Op verzoek van de SP heeft de raad een interpellatie gehouden over de geplande bebouwing aan de Westersingel op de zogenoemde Calypsolocatie. In het bebouwingsplan moeten een voormalig hotel, de Calypsobioscoop en de Pauluskerk plaats maken voor nieuwe bebouwing met voornamelijk woningen. De nieuwe bebouwing moet ook voorzien in een nieuw kerkgebouw.

Bewoners uit de omgeving hebben bezwaar geuit tegen het plan en legden onlangs alternatieve oplossingen voor aan de commissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer. De commissie voor Welstand en Monumenten adviseerde negatief over de geplande bebouwing.

In het debat werden de twee ingediende moties verworpen. Met een motie van de SP werd het college gevraagd om het advies van de commissie voor Welstand en Monumenten te volgen en de opdrachtgever te vragen om met een nieuw plan te komen. Voor stemden de SP, een aantal leden van de PvdA, VVD, GroenLinks, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik. GroenLinks diende een motie in om geen vrijstelling te verlenen voor de hoogteoverschrijding van het bouwplan van de Calypso-locatie, behalve voor het noordelijke gedeelte. Voor deze motie stemden de VVD, D66, ChristenUnie-SGP, Stadspartij, GroenLinks en een lid van de PvdA.

Personalia

De gemeenteraad heeft een lid en een plaatsvervangend lid van de regioraad van de Stadsregio Rotterdam benoemd. Daarnaast zijn de gemeentelijke ombudsman en zijn plaatsvervanger opnieuw benoemd en is de Verordening gemeentelijke ombudsman 2004 gewijzigd. Verder heeft de raad een aantal leden benoemd van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Halt Rotterdam-Rijnmond benoemd en van de gemeenschappelijke regeling Rotterdam-Rijnmond.

Raad discussieert over veiligheid in Rotterdam

De gemeenteraad heeft het vijfjarenactieprogramma Veiligheid Rotterdam 2006 2010 Samen werken aan veiligheid: voorkomen en handhaven vastgesteld.

De fracties GroenLinks, SP en fractie-Bourzik spraken zich tegen het actieprogramma uit. Een aantal fracties vond dat met het programma groepen worden buitengesloten.

Minimaal een zes voor alle Rotterdamse wijken

Uiteindelijk werd één motie aangenomen. Het college moet ervoor zorgen dat elke Rotterdamse wijk in de veiligheidsindex minimaal een zes moet halen, zonder dat wijken met een hogere score een lagere score halen. Deze motie van de coalitiepartijen VVD, Leefbaar Rotterdam en het CDA werd aangenomen; alleen GroenLinks en de Stadspartij stemden tegen.

In de raad werd uitvoerig gedebatteerd over het veiligheidsbeleid van de afgelopen periode en de doelstellingen voor de komende jaren. Verschillende fracties wilden een toelichting van het college op de manier waarop het veiligheidsbeleid wordt uitgevoerd. Het debat ging onder meer over het bedelverbod, de repressieve aanpak, de aanpak van overlastgevende Antilliaanse jongeren en het preventief fouilleren. Leefbaar Rotterdam vroeg het college om de onderhandelingen met politie en het Openbaar Ministerie te hervatten om de prestatieafspraken met het politiekorps hoger te krijgen, om zodoende een hoger cijfer in de veiligheidsindex te halen. De motie werd verworpen; vrijwel alle leden van de fractie Leefbaar Rotterdam en de fractie-Siemons waren voor.

Een motie van GroenLinks - om de toepassing van maatregelen die het recht op privacy aantasten jaarlijks door een onafhankelijke instantie te laten evalueren - werd verworpen. De PvdA, D66, Stadspartij, SP, fractie-Bourzik en de indiener stemden voor de motie.

D66 verzocht het college om betrokken burgers die zelf projecten aandragen die de veiligheid ten goede komen, te belonen zoals dat gebeurt met de groeibriljanten. Deze motie haalde het ook niet, ondanks steun van de PvdA, GroenLinks, D66, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik.

Speerpunten veiligheid

Met het actieprogramma Veiligheid Rotterdam wordt het ingezette veiligheidsbeleid voortgezet en aangescherpt. Het programma bestaat uit een zogenoemde gebiedsgerichte aanpak, met projecten op het gebied van o.a. wijkveiligheid, beheer en toezicht én een persoonsgerichte aanpak met aandacht voor geweld, criminele illegalen en drugs en overlast. De speerpunten voor de komende jaren zijn onder meer het aanpakken van probleemwijken, verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte, stimuleren van actief burgerschap, veiligheid in het openbaar vervoer, aanpakken van drugsoverlast, veelplegers, jongerenoverlast en geweld en de nazorg en vroegsignalering. Het actieprogramma tegen radicalisering en voor kansen voor Rotterdammers, Meedoen of achterblijven, is ook een belangrijke speerpunt in de komende jaren. Kenmerkend voor het programma is de ketenaanpak waarbij verschillende organisaties en instanties nauw met elkaar samenwerken om de veiligheid te verbeteren en te handhaven. Er wordt samengewerkt met de politie, justitie, (deel-)gemeente(n), woningcorporaties, energiebedrijven, scholen, ondernemers en bewoners.

Daarnaast hebben de fracties ingestemd met het rapport van de Rekenkamer Rotterdam over de wijkveiligheid Veilig zijn, veilig voelen. De Rekenkamer concludeert dat met het eerste actieprogramma voor wijkveiligheid in 2001-2003 zichtbare resultaten zijn behaald. De fractie-Van Heijgen stemde tegen.

Gemeenteraad wijzigt Algemene Plaatselijke Verordening

De gemeenteraad heeft de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam (APV) in verband met de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg en het gewijzigde afvalstoffenbeleid gewijzigd. Op onderdelen stemden de fracties tegen de ontwerpbesluiten. Eén amendement van Leefbaar Rotterdam werd aangenomen.

De fractie pleitte ervoor om de verkoop van sinasappelsap het gehele jaar op de aangewezen plaatsen mogelijk te maken. Het amendement kreeg steun van de indiener, VVD, GroenLinks, SP, ChristenUnie-SGP en een lid van de PvdA.

GroenLinks verzocht met een amendement om het bedelverbod te laten vervallen. Dit haalde het niet; GroenLinks, SP en de Stadspartij stemden voor. Een amendement (PvdA) over het slaapverbod en het nachtverblijf op de weg, in voertuigen en in kampeermiddelen haalde het ook niet. Voor stemden de PvdA, GroenLinks, SP, Stadspartij en fractie-Bourzik. Een amendement van de PvdA, D66 en de SP over het barbecuen in de open lucht werd ook verworpen. De PvdA, GroenLinks, D66, SP en fractie-Bourzik stemden voor. De PvdA en D66 dienden samen een motie in om als raad in 2006 opnieuw een besluit te nemen over het verlenen van de bevoegdheid voor het aanwijzen van veiligheidsgebieden door de burgemeester. De motie werd verworpen maar kreeg wel steun van de PvdA, D66, GroenLinks SP, Stadspartij en ChristenUnie-SGP.

Kader accountantscontrole vastgesteld

De manier waarop de controle van de jaarrekening door de accountant moet plaatsvinden, is door de gemeenteraad vastgesteld. Hiervoor is het kader voor de accountantscontrole opgesteld. De Stadspartij stemde tegen.

Het raadsdebat leverde twee moties op. Leefbaar Rotterdam diende een motie in en drong er op aan om de gemeenteraad altijd te informeren over afwijkingen in de jaarrekening. De externe accountant krijgt de opdracht een rapportagetolerantie van 10.000,- toe te passen bij de controle van de jaarrekening 2005 en alle geconstateerde onzekerheden met een geschatte bovengrens van 500.000,- of meer te rapporteren aan de raad. Deze motie werd aangenomen met steun van de Leefbaar Rotterdam, VVD, GroenLinks, SP, ChristenUnie-SGP en vrijwel alle leden van de PvdA.

Met een motie van de PvdA krijgt de externe accountant de opdracht om de controle op de Verordening Algemene Subsidievoorwaarden (VAS) toe te passen, alle overtredingen van de VAS als onrechtmatig te beschouwen en te rapporteren aan de raad. Ook deze motie werd aangenomen; tegen stemden de VVD, CDA, D66, GroenLinks, Stadspartij, ChristenUnie-SGP en fractie-Bourzik.

De gemeenteraad heeft ook de Bestuursrapportage over de bereikte doelstellingen in het derde kwartaal van 2005 vastgesteld en de begroting 2005 gewijzigd.

En verder heeft de raad..

* de halfjaarlijkse rapportage over de afdoening van moties en initiatiefvoorstellen van de gemeenteraad is vastgesteld. De gemeenteraad heeft de adviezen van de commissies overgenomen om diverse moties af te doen of nog aan te houden. Een motie is een uitspraak van de raad over een onderwerp of een verzoek aan het college.

* het burgerinitiatief over de verzelfstandiging van de RET niet in behandeling genomen. GroenLinks, D66, SP, de Stadspartij en fractie-Bourzik stemden tegen. Het genoemde burgerinitiatief gaat over het aanvragen van een referendum over de verzelfstandiging van de RET. Burgerinitiatieven mogen niet gaan over gemeentelijke procedures. Voor een referendum gelden afzonderlijke gemeentelijke procedures. Leefbaar Rotterdam pleitte voor een brief aan de Tweede Kamer, waarin wordt verzocht het resultaat van een referendum over de verzelfstandiging van de RET bindend te verklaren. Deze motie werd verworpen en kreeg alleen steun van GroenLinks, SP, Stadspartij, fractie-Bourzik en enkele leden Leefbaar Rotterdam;

* motie-Van der Heijden (CDA) afgedaan over de ontwikkeling van Delfshaven als aantrekkelijk gebied voor het toeristische publiek. Het plan van aanpak Historisch Delfshaven in ontwikkeling voorziet in het bevorderen van de toeristische aantrekkelijkheid. Dit plan is o.a. in overleg met bewoners en ondernemers tot stand gekomen;
* de Verordeningen Parkeerregulering en parkeerbelastingen 2006 en Bedrijfsreinigingsrecht vastgesteld. De Stadspartij stemde tegen.
* Een amendement van dezelfde fractie over het vrijstellen van invaliden werd verworpen. Voor stemden GroenLinks, de Stadspartij, SP en fractie-Bourzik;

* het Besluit kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2006 vastgesteld. Twee amendementen van de PvdA werden verworpen.

Bron: Griffie, 16-12-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsvergadering van_2085225]