Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht van de Universiteit Leiden en de Stichting RINO

16 december 2005

Recordaantal bezoekers voor jarige RINO

Het afgelopen jaar heeft stichting RINO, het Leidse studenteninitiatief ter promotie van de natuurkunde, een record aantal bezoekers getrokken. Dit nieuws komt juist op het moment dat RINO zijn tienjarig bestaan viert.

Met een totaal van 9000 bezoekers en 40 presentatoren is RINO de grootste natuurkundeshow in Europa. Het eerstvolgende optreden van stichting RINO zal zijn tijdens de Woudschoten conferentie, de belangrijkste conferentie voor natuurkundedocenten, op zaterdag 17 december in Noordwijkerhout.

RINO is een initiatief van de studenten natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Precies tien jaar geleden, in 1996, ontwierpen de toenmalige studenten een roadshow om kinderen, scholieren en hun ouders in te wijden in de spannende wereld van de lage temperaturen. Met een bus vol apparatuur rijden zij het hele land door om op scholen en evenementen spectaculaire proeven te doen met vloeibare stikstof bij een temperatuur van 200 graden onder nul. Spuitende rookfonteinen, bevroren bananen en zwevende magneten zijn het gevolg.

De vorm waarin zij dit doen (een roadshow door studenten) is uniek in Nederland. Dankzij de informele sfeer en het relatief kleine leeftijdsverschil met scholieren biedt RINO de mogelijkheid om de communicatiekloof te dichten tussen de wetenschap en het grote publiek. Het enthousiasme dat de natuurkundestudenten voor hun vak aan de dag leggen en het uitroepen van 2005 tot het World Year of Physics worden gezien als de belangrijkste redenen van het grote succes dat RINO in het afgelopen jaar bereikt heeft.

Het eerstvolgende optreden van stichting RINO zal zijn op de Woudschoten conferentie, een grote conferentie voor natuurkundedocenten die jaarlijks georganiseerd wordt. RINO zal hier 500 leraren van middelbare scholen door heel Nederland vermaken met een serie experimenten over lage temperaturen.