Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Keuze dijkversterkingsvariant Ammerstol

De afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar dijkversterkingsvarianten voor de kom van Ammerstol. De voor- en nadelen van de varianten zijn inmiddels afgewogen en er is een voorkeursvariant gekozen. De voorkeursvariant is de variant die opgenomen gaat worden in het uiteindelijke plan.

Varianten
Er zijn twee hoofdvarianten onderzocht, te weten het versterken van de bestaande dijk en een buitendijkse omleggingvariant. Voor het versterken van de bestaande dijk is in eerste instantie met name aandacht besteed aan een uitvoering middels damwanden. De `damwandvariant' en de `omleggingvariant' zijn tijdens de informatiebijeenkomst van 29 september uitgebreid aan de orde geweest. Gezien een aantal uitvoeringstechnische bezwaren van de damwandvariant is de mogelijkheid van andere uitvoeringsvormen voor het versterken van de bestaande dijk nader onderzocht. Dit heeft geleid tot een `diepwandvariant'.

Diepwanden zijn gewapend betonnen muren van ca. 1 meter breed en 25 meter hoog. In tegenstelling tot lange damwanden hebben ze geen verankering nodig en kunnen diepwanden in de toekomst, als dat nodig blijkt, worden verhoogd.

Diepwand

Diepwand

Onderzoek
De onderzoeken hebben inzichtelijk gemaakt wat de effecten van elk van de drie varianten zijn. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de effecten op het landschap, het woon-, werk- en leefmilieu, de kosten, beheer en onderhoud en de duurzaamheid van het ontwerp. De effecten zijn door het projectteam afgewogen. Hierbij is de afwegingsmethode MER zoveel mogelijk gevolgd.

Geen woningen verwijderd
Het projectteam en het bestuur van het hoogheemraadschap hebben nadrukkelijk gekozen voor het versterken van de bestaande dijk middels de `diepwandvariant'. Een van de belangrijkste redenen om voor deze variant te kiezen is dat er geen woningen hoeven te verdwijnen. Een andere overweging is dat deze variant ontworpen kan worden voor een levensduur van tenminste 100 jaar. Daarmee voldoet het ruimschoots aan de voorwaarde voor duurzaamheid.

Vervolg
Op 20 januari a.s. is er een vergadering gepland, waarin de coördinatiecommissie dijkversterking (CCD) wordt geïnformeerd over de voorkeursvariant. De instemming van de CCD is belangrijk in verband met het totaaladvies dat deze commissie aan Gedeputeerde Staten geeft voordat de provincie het plan goedkeurt.

Het definitieve ontwerpplan en de projectnota MER zullen medio 2006 voor handen zijn. Op dat moment kan men eventuele zienswijze en/of bezwaren op de plannen kenbaar maken. Hoe en wanneer dat kan gebeuren, zullen wij ruim van tevoren per brief aan betrokkenen kenbaar maken. Ook zal het hoogheemraadschap hierover advertenties plaatsen in de plaatselijke krant(en).