Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 december 2005


Vragen van de leden Crone en Van Dam (PvdA) aan de ministers van Financiën en van Economische Zaken


over de verkoop door de Staat van aandelen in KPN


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving rondom de verkoop van 165 miljoen aandelen KPN, waaronder het gouden aandeel, waardoor het overheidsaandeel in KPN is gedaald van 14% naar 8%?
* Waarom hebt u het gouden aandeel, waaraan substantiële zeggenschap is verbonden, verkocht voor slechts 48 eurocent? Bent u er niet van op de hoogte dat zeggenschap veel geld waard is, zoals nog eens werd bevestigd in het rapport van prof. Cools over Schiphol?
* Klopt dat u hiermee dus enige honderden miljoen euro's, of meer, aan publieke middelen hebt verspild? Waarom gooit u het geld over de balk?
* Hebt u een gedegen onderzoek, door een zakenbank of anderszins, laten verrichten naar de waarde van het gouden aandeel? Zo nee, waarom niet?
* Kunt u de Algemene Rekenkamer opdracht geven een onderzoek te starten naar de verkoop van het gouden aandeel en de vraag of dit gouden aandeel tegen de werkelijke waarde in het economische verkeer is verkocht? Is hier, door de verkoop onder de daadwerkelijke waarde, geen sprake van verkapte staatssteun aan KPN?
* Is het juist dat door het wegvallen van het gouden overheidsaandeel, en dus het wegvallen van een poison pill, een (vijandige) overname een grote stap dichterbij is gekomen?
* Is het juist dat de huidige aandeelhoudersstructuur, met een versplinterd aandeelhouderschap en veel macht bij het management, vervangen zou kunnen worden door een grootaandeelhouder die voortaan de dienst uitmaakt? En dat KPN dan een dochteronderneming en filiaal zal worden van een buitenlands telefoniebedrijf? Is het denkbaar dat KPN dan zelfs van de beurs gehaald zal worden?
* Is het juist dat KPN benaderd is door Telefónica en reeds onderhandelingsteams worden samengesteld? Zo nee, wat is er dan waar van de diverse geruchten?
* Bent u reeds benaderd, door Telefónica, door KPN, of door anderen, in verband met een eventuele verkoop van het resterende 8%-belang? Zo nee, waarom wordt u hier niet bij betrokken, en wat gaat u hieraan doen?
* Is het juist dat bij een eventuele buitenlandse overname het vaste net in buitenlandse handen komt? Betekent dit dat het beheer, onderhoud en investeringen in deze vitale monopoïde infrastructuur straks afhankelijk wordt van beslissingen die in het buitenland worden genomen?


* Waarom ontkennen de directies van de energiebedrijven, die immers veel kleiner zijn dan KPN, dat dit het toekomstscenario voor hen wordt als zij naar de beurs zouden gaan? Is de periode tussen beursgang en vijandige overname (mogelijk 6 tot 11 jaar zoals bij KPN) te lang om binnen hun tijdshorizon te passen?
* Is het juist dat de afsplitsing van het gas- en stroomnetten, zoals de regering beoogt, in ieder geval de zekerheid geeft dat het netwerk niet in private buitenlandse handen valt?
* Is het Nederlandse publieke belang gediend bij een overname door Telefónica? Wat vindt u van het overnamebeleid van Telefónica (Ä'eský Telecom, China Netcom Group, Endemol)? Is het juist dat Telefónica een 'echte winsttrekker' is, die buitenlandse bedrijven opkoopt en probeert het geld naar investeerders van het moederbedrijf te krijgen? Zo nee, hoe is het investeringsbeleid van Telefónica dan te kwalificeren?
* Is het niet beter, teneinde het Nederlandse publieke belang veilig te stellen, om het vaste net af te splitsen en voor 51% in overheidshanden te brengen, in ruil voor het 8%-belang, het gouden aandeel en de 1.4 miljard euro die de opbrengst was van de verkoop van het 6%-pakket?
* Is het juist dat daarmee alsnog uitvoering kan worden gegeven aan het voorstel van de minister van Economische Zaken, die heeft voorgesteld om het vaste telefoonnet van KPN af te splitsen?


Financieel Dagblad, 'Staat geeft gouden aandeel in KPN op', 8 december 2005


Prof. Cools, 'Privatisering NV Luchthaven Schiphol', 13 december 2005


http://tweakers.net/nieuws/39213


Volkskrant, 'Heren blijven niet lang boos', 19 maart 2005
---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl