Gemeente Den Haag

december 2005
Haags Centrum voor Intellectuele Eigendom (16 december)

Vandaag om 16.30 uur geeft wethouder Pieter van Woensel (Economie) in de Haagse Lobby van de Bibliotheek in Den Haag het startsein voor het expertisecentrum KVIE (Kenniscentrum Valorisatie Intellectuele Eigendom). Het centrum gaat zich richten op het beter economisch benutten van (onderzoeks)kennis en de bescherming van innovaties. Den Haag levert met het nieuwe centrum een bijdrage aan de voorwaarden een goed werkende kenniseconomie.

Doelstelling van het expertisecentrum is het beter benutten van kennis in Nederland. Kennis is noodzakelijk voor het bedrijfsleven om tot innovatie te komen. Zo helpt het centrum onder andere een antwoord te vinden op de vraag: "Hoe ga je om met de bescherming van innovaties?". De huidige octrooien, patenten en dergelijke zijn namelijk niet voldoende toegesneden op nieuwe innovaties, zoals bijvoorbeeld in de informatietechnologie. Daarnaast ontwikkelen bedrijven en instellingen steeds vaker gezamenlijk een nieuw product. Maar wie dan de eigenaar wordt, is daardoor vaak onduidelijk. Het expertisecentrum wil ook op deze vragen een oplossing vinden. Ook gaat het expertisecentrum op het gebied van kennisexploitatie onderzoek bevorderen en cursussen ontwikkelen. Daarbij zal worden samengewerkt met universiteiten en hogescholen.

De gemeente Den Haag wil met het centrum de kenniseconomie in de regio versterken. Ook hoopt de gemeente haar positie als stad van het intellectueel eigendom te verbeteren. In de Haagse regio zijn al het Europees Octrooibureau, het Octrooicentrum Nederland en het Benelux Merkenbureau gevestigd.

De voorbereiding van het centrum wordt bekostigd uit subsidies van derden. Het project is gefinancierd met steun van het Europese fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie.

De start zal worden ingeluid met het congres "Meerwaarde door Kennis", dat vrijdag de 16e plaats vindt in de Haagse Lobby (in de Haagse Bibliotheek) in Den Haag. De top van het Nederlandse bedrijfsleven en de academische wereld zijn hierbij aanwezig.