Vlaamse overheid

Vlaamse Regering keurt aangepast kiesdecreet goed

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino KEULEN het aangepast voorontwerp van kiesdecreet principieel goedgekeurd. Het voorontwerp gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Enkele weken geleden werd beslist het ontwerp van kiesdecreet dat de Vlaamse Regering eerder definitief had goedgekeurd, terug te trekken. Tijdens de behandeling in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement was gebleken dat dit voorontwerp van decreet technische fouten bevatte.
Het kiesdecreet is het gevolg van de overheveling van de bevoegdheid over de organisatie van de gemeente- en provincieverkiezingen naar de gewesten in het Lambermontakkoord. Het grijpt terug naar de federale wetgeving inzake gemeentelijke en provinciale verkiezingen, inzake het geautomatiseerd stemmen en inzake de beperkingen van de verkiezingsuitgaven.

Bij de opstelling van het decreet was men uitgegaan van een gecoördineerde versie van die relevante federale wetgeving, die echter heel wat fouten bevatte in de nummering van de artikels en paragrafen. Hierdoor klopten bepaalde verwijzingen in het ontwerp van kiesdecreet naar de oorspronkelijke wetgeving niet.

De administratie van Binnenlandse Aangelegenheden heeft daarop nauwgezet de verschillende publicaties met de gecoördineerde wetgeving nagevlooid en een eigen coördinatie opgesteld. Op basis hiervan werd het nieuwe voorontwerp van kiesdecreet geschreven. Minister Keulen zal zich inspannen om het zo snel mogelijk in te dienen in het Vlaams Parlement.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be